Lyckas med kompetensbaserad rekrytering

Här får du våra mest uppskattade och lajkade tips på LinkedIn, för hur du lyckas med din kompetensbaserade rekrytering.

GÖR ETT ORDENTLIGT KRAVPROFILSARBETE!

Gör ett ordentligt arbete kring din kravprofil. Annars kan du nästan lika gärna singla slant!

Vem är kompetent? Riv din gamla kravprofil! Utgå aldrig från en tidigare annons! Vem är kompetent för tjänsten? På riktigt?! Inga slentrianmässiga, floskliga formuleringar, tack. Tänk efter noga. Vad förenar de som lyckas hos er? Och de som misslyckas? Gör ett ordentligt jobb här och använd sedan kravprofilen som ett styrdokument för hela processen!

Läs mer om hur man tar fram en kravprofil här.

TÄNK PÅ DINA KANDIDATER!

Put yourself in their shoes! Tänk på dina kandidater. Sänk tröskeln. Förstå omständigheterna. Var trevlig!

Den som söker jobb idag förväntas (ibland till och med tacksamt) ställa upp på väldigt mycket: fylla i långa, krångliga ansökningssystem, uppdatera sin CV, formulera personligt brev riktat specifikt till rekryterare och aktuell verksamhet, svara trevligt i telefon oavsett när på dygnet någon behagar höra av sig, ha ett antal ”vita lögner” på lager för att smita iväg på olika intervjuer, fylla i svåra och ibland tillsynes omotiverade test, vara tillgänglig, trevlig, på tå… Men vad ger vi som rekryterar tillbaka till kandidaterna?!

Hur skulle du själv vilja bli bemött när du söker jobb? Man kommer väldigt långt med lite ”sunt förnuft” även inom rekrytering.

Det är två som väljer. Du och dina kandidater. Sätt dig in i dina kandidaters behov av beslutsunderlag. Underlätta med relevant och transparent information genom hela rekryteringsprocessen. För ökad träffsäkerhet, kandidatupplevelse och effektivitet.

Återkoppling! Snabb. Tydlig. Konkret. Transparent. Löpande. Oavsett om du har ett besked att ge eller inte – ge dina kandidater en återkoppling!

Ta till vara dina heta leads! Många företag letar med ljus och lykta efter morgondagens talanger, satsar stora summor på Employer Branding och annonsering, men glömmer att ta hand om de kandidater som redan visat ett intresse för verksamheten. Så dumt.

Lär mer om hur du skapar en bättre kandidatupplevelse här.

UTBILDA CHEFERNA I REKRYTERING!

Det finns hundratals bisarra intervjufrågor därute. Dessa frågor gör rekryteringsprocessen icke-träffsäker och bidrar dessutom till en mycket negativ marknadsföring för er verksamhet. Se till att de som är involverade i rekryteringsarbetet hos er vet vad de håller på med.

Om rekrytering på allvar är en av era mest prioriterade frågor, en avgörande faktor för långsiktig framgång och en strategiskt viktig process – hantera den då så!

Här är våra olika upplägg för utbildning i rekryteringshantverket - klassrum, digitalt eller blended. 

INTERVJUA KOMPETENSBASERAT!

Dags för intervju? Ställ intervjufrågor som kopplar mot din kravprofil. Undvik frågor som inte gör det. Och ställ ALDRIG frågor som ”Om du var ett djur, vilket djur skulle du vara då?” och andra helt befängda frågor. Slår in öppna dörrar här, jag vet. Men tro mig, det finns tusentals exempel på helknasiga (och ofta diskriminerande) intervjufrågor därute.

HUR är mer intressant än VAD! Hur någon har gjort tidigare förutsäger väl hur hen kommer att göra framöver. Skippa alla hypotetiska frågor! Ställ följdfrågor tills du förstår, på riktigt!

Vem gör sig bra i din intervju? Verbala och entusiasmerande kandidater har ofta en stor fördel i intervjusituationen. Är det egenskaper som är avgörande för rollen?! Följ din struktur och låt inte den inledande magkänslan styra dig!

Många individer gör inte ett fantastiskt första intryck, speciellt inte i en intervjusituation. Döm inte, var öppen och fokusera på det som är relevant! Skapa en atmosfär där din kandidat känner sig bekväm nog att vara sig själv!

Intervjun är inget förhör!

Syftet med intervjun är att förstå individen. På riktigt. Så skapa en atmosfär som hjälper och uppmuntrar kandidaten att vara sig själv.

Var aktsam på hur de inledande minuterna påverkar dina tankar om kandidaten. Kaffeautomat-väderochvind-hurgickdetatthittahit-snacket är mer avgörande för din slutliga bedömning än du anar. 

Läs mer om hur du intervjuar kompetensbaserat här.

VAR MODIG!

Våga göra annorlunda!! Kompetensbrist? Brist på unga, brist på erfarna, brist på kvinnor, brist på män, brist på nytänkande, brist på olikheter och brist på mångfald? Om ni fortsätter att göra som ni alltid har gjort, kommer resultatet att förbli detsamma. Så våga göra annorlunda. Var modig!

Ifrågasätt din ”standard” process! Ett vanligt fel många gör är att använda exakt samma urvalsmetoder och i exakt samma ordning, oavsett vilken roll de rekryterar till. Kompetensbaserad rekrytering kräver design av varje process! Vi kan sannolikt inte göra samma saker när vi letar efter vår nya trainee som när vi söker en redovisningschef. Så, som alltid – utgå från en genomarbetad kravprofil.

Vill ni ha hjälp med att ta fram en genomtänkt rekryteringsprocess, med tillhörande kompetensbaserat material för alla moment? Läs mer och kontakta oss här

Frågor på det? 😉 Kontakta oss!