5 tips för bättre time to hire

Begreppet "time to hire" är ett viktigt nyckeltal att ha lite koll på, alltså tiden det tar från det att dina kandidater skickat in sin ansökan/du tagit kontakt med potentiell kandidat tills att anställningsavtalet är påskrivet.
Här kommer några tips från Maria Jansson, Regionchef för HOME of Recruitment i Göteborg, för hur du kan snabba på din time to hire, och även skaffa dig nöjda kandidater längs vägen!

Konkurrensen om kompetenta kandidater är stenhård

Arbetsmarknaden är het just nu - det känner vi nog alla. Samtidigt har många som söker efter sin nästa drömtjänst flera krokar ute samtidigt - inget konstigt alls med det, utan fullt naturligt och även vettigt. Men det innebär att du som arbetsgivare inte kan gå och fundera hur länge som helst innan du tar ditt beslut om att anställa. Här kommer fem konkreta tips för att öka på er "time to hire".

1. Arbeta strukturerat med din rekrytering

Genom att arbeta strukturerat blir du mest effektiv. Bestäm dig från början vilken kompetens och egenskaper det är du ska leta efter, samt hur du ska göra ditt urval, och håll dig till detta genom hela processen. Se din rekryteringsprocess som ett projekt: med en tydlig start (genomtänkt kravprofil, annons, marknadsföring osv) och milstolpar längs vägen (återkoppling till kandidater, telefonavstämningar, kallelse till intervjuer…) och ett gemensamt mål för alla inblandade - att anställa den bäst lämpade kandidaten! 

2. Använd ert rekryteringssystem 

Jobba smart, och använd ert rekryteringssystem (om ni har ett sådant såklart!) för att göra minnesanteckningar samt mailutskick. Ett enkelt sätt att både spara tid men inte minst få nöjdare och gladare kandidater är att löpande skicka ut information om vad som händer i din rekrytering. Har du kanske tappat tid i urvalssteget pga sjukdom vilket gör att återkopplingen kommer dra ut lite på tiden? Berätta det! Då slipper dina sökande gå omkring och undra vad det är som händer. 

3. Ge besked så snart du kan 

Meddela de sökande som inte uppfyller kravprofilen så snart som möjligt att de inte kommer gå vidare i din process. Att avvakta för länge med detta tjänar ingen på, varken du själv eller de som lagt ner tid på att söka jobb hos dig. Lyssna gärna på mina kollegors tips kring kandidatkommunikation i dessa avsnitt av Rekryteringspodden

4. Strukturerad referenstagning

Kontakta slutkandidatens referenser och boka in tider för när referenstagningen ska ske. Varför inte använda digital referenstagning som vi gör via Refapp. Betydligt mer effektivt än att på måfå bara ringa när du får en lucka och hoppas att även referenspersonen har tid att prata just då. Och glöm inte att berätta för din kandidat när referenstagningarna blivit inbokade - det brukar vara uppskattat!

5. Var rädd om samtliga slutkandidater 

 Ett vanligt misstag är att i slutskedet lägga all sin fokus på att gå i mål med en slutkandidat, medan de andra kandidaterna helt glöms bort under tiden. Informera även dina eventuella andra slutkandidater om status i processen! Var så ärlig som möjligt! Och hör hellre av dig till alla och meddela att ingenting är klart ännu istället för att det plötsligt blir helt knäpptyst från dig, vilket bara kommer uppfattas som irriterande och oseriöst.

Stort lycka till!

Här är en kort guide som du kan spara ner för att enkelt hitta nästa gång du behöver påminna dig om vad du ska tänka på: 

5-tips-time-to-hire-1 

Vill du veta mer om hur du kan jobba med er time to hire eller önskar du andra tips och råd för en mer effektiv och träffsäker rekrytering?  Hör gärna av dig till mig! 

Maria-Jansson-circle

Maria Jansson, Regionchef Göteborg.