Möt Annelie Sjögren - Talent Acquisition Specialist på Tele2

Hör Annelie berätta om rollen som konsult, sitt uppdrag ute hos Tele2 i Talent teamet, och vad hon brinner för mest inom rekrytering. Dessutom delar hon med sig av två tips för dig som jobbar inom Talent Acquisition, för att få en mer träffsäker rekrytering.  

Berätta lite kort om din bakgrund, vad har du gjort innan du började hos oss?

"Jag har i grunden en kandidatexamen i Arbetsvetenskap, och jag har arbetat inom rekrytering sedan 2006, främst inom rekrytering- och bemanningsbranschen. Jag har haft olika roller såsom rekryterare, konsultchef och Team Leader, så rekrytering har varit en röd tråd i alla mina olika roller även om jag arbetat brett inom olika branscher och kompetensområden."

Hur kommer det sig att du tog steget och började jobba som konsult för oss på HOME of Recruitment?

"Jag har i många år arbetat som extern rekryteringspartner, så en konsultroll med möjlighet att arbeta inhouse med rekrytering var lockande. Som konsult får jag dels ta del av företagets totala expertis, men även lära mig hur olika branscher och organisationer arbetar inom rekrytering. Och så får jag ju möjlighet att dela med mig av min kompetens och erfarenhet." 

"Att det blev just HOME beror på att jag har sneglat på er ända sedan Stefan, Josefin och Anki drog i gång bolaget 2017. Jag har varit en trogen lyssnare till Rekryteringspodden och följt er på LinkedIn, och tagit del av mycket expertis och klokhet från er inom rekrytering. Dessutom delar jag synen på att kompetensbaserad rekrytering är en framgångsrik metod för att nå rättvisa och träffsäkra rekryteringar." 

Vill du berätta lite kort om uppdraget som du är ute på nu hos Tele2, vad gör du där?

"På Tele2 arbetar jag som Talent Acquisition Specialist i Talent supply teamet som består av 10 medarbetare. Jag har, till skillnad mot övriga teamet, ingen inriktning på kompetensområde, utan arbetar brett med att rekrytera till många olika kompetenser." 

"På Tele2 arbetar Talent teamet nära de rekryterande cheferna i processerna och använder sig av kompetensbaserad rekrytering.
Talent teamets ledord är att vara en ”Collaborative and trusted partner who attracts and recruits high performing individuals and create diverse team”.

"Telecom är en bransch där det är full fart och händer väldigt mycket - att få in rätt kompetens är oerhört viktigt, om inte helt avgörande.
På Tele2 arbetar vi aktivt med att skapa en jämnare könsfördelning enligt en princip som kallas 2 + 1, vilket innebär en ambition att anställa två kvinnor för varje man till de enheter där det idag är en ojämn könsfördelning." 

"Jag har som konsult blivit oerhört väl mottagen av alla på Tele2 och framförallt av Talent Supply teamet, så det är ett konsultuppdrag jag trivs mycket bra på!
" 

Är det något område inom rekrytering som du brinner extra mycket för, eller som du är specialiserad inom?

"Inom rekrytering är det två saker som jag brinner extra för. Det första är employer branding och då framförallt att attrahera kandidater.
Det andra är att främja mångfald och inkludering. En positiv kandidatupplevelse är en väldigt viktig del i rekryteringsarbetet - i all kontakt med kandidater - från att skriva en attraherande annons till ett positivt bemötande och löpande återkoppling i rekryteringsprocessen." 

"Genom att lägga till ett normkritiskt perspektiv till den kompetensbaserade rekryteringen så kommer du en bra bit på vägen mot att minska diskriminering och nå en större mångfald i arbetslivet. Som konsult inom rekrytering på HOME har jag möjlighet att påverka, utmana och förhoppningsvis göra en positiv skillnad. Jag tycker verkligen att rekrytering är jättekul, och jag gillar att jag får lära mig nya saker hela tiden!"

Har du några tips att dela med dig av kopplat till TA?

"Ja, jag har två tips som jag gärna delar med mig av.
För det första: fördomar hör inte ihop med rekrytering. Men vi har alla fördomar och behöver därför påminnas om att de kan sätta käppar i hjulet för oss när vi fattar beslut i en rekrytering. För att motverka det är mitt tips att arbeta strukturerat med kompetensbaserad rekrytering, och att lägga till det normkritiska förhållningssättet. Denna metod kommer förhoppningsvis att hjälpa dig en bra bit på vägen med att hitta rätt kompetens. Ett konkret exempel är att utifrån kravprofilen använda sig av en bedömningsmatris med numerisk skala i din bedömning av kandidater. Det kan många gånger vara till stor hjälp när du skall fatta beslut vilken kandidat som är bäst lämpad för den aktuella rollen.

"Det andra är att våga anställa nya medarbetare på potential och personlig kompetens - att utmana kravprofilen och dra ner på listan på de formella kraven. Att välja den enkla vägen och rekrytera en liknande profil som tidigare, från samma bransch och med likvärdig bakgrund, är förmodligen inte det som bidrar till innovation och nytänkade för din organisation. ”Gör du som du alltid har gjort så kommer du förmodligen få samma resultat som du alltid har fått" som ordspråket lyder."

Tack Annelie, och fortsatt lycka till hos Tele2!

Vill du se mer av Annelie? Följ eller connecta med henne här på LinkedIn