Nu kan du ladda ner vårt kompetensramverk

Vi vet att rekrytering är svårt och komplicerat, men det behöver inte göras krångligare än nödvändigt. Med hjälp av vårt kompetensramverk underlättas rekryteringsarbetet och chanserna till ett träffsäkert anställningsbeslut och en god kandidatupplevelse ökar. Och för att hjälpa fler där ute att få till riktigt bra rekryteringsprocesser så har vi nu gjort vårt kompetensramverk tillgängligt för alla. 

Vi vill att alla ska arbeta kompetensbaserat med rekrytering. Även de som tycker det verkar krångligt. Och framförallt vill vi att alla de ledare med personalansvar - som står för majoriteten av alla anställningsbeslut som fattas därute - ska anamma arbetssättet.

För det är ju inte så krångligt, även om det är svårt. Egentligen handlar det ju "bara" om att tänka till ordentligt innan man drar igång sin rekryteringsprocess, och att ha en bra struktur att hålla sig i genom hela processen, ända in i mål. Kompetensramverket underlättar arbetet med att definiera kravprofilen, och att därefter skapa och följa en tydlig struktur längs hela urvalsarbetet, med kravprofilen som en röd tråd.

Alla underlag för rekrytering måste vara stöttande och underlättande, inte invecklade och avancerade, för att de ska användas. För det är ju endast när strukturen följs av de som fattar de avgörande rekryteringsbesluten, som den bidrar till bättre rekryteringar.

När vi skapade kompetensramverket gjorde vi det därför med målsättningen att det skulle vara så användarvänligt att det faktiskt också blev använt i praktiken. Självklart kan tyckas, men det är ändå inte alltid fallet i verkligheten, det vet vi.

Kort om vårt kompetensramverk: 

  • Antalet kompetenser att välja bland är färre än i andra kompetensramverk på marknaden. Vårt bygger nämligen på 12 kompetenser, och det är för att göra det mer användarvänligt. Vi rekommenderar dessutom att du tar med 3-4 kompetenser i din kravprofil, eftersom fler inte effektiviserar din process. 

  • Språket i vårt ramverk är "icke-akademiskt" för att kunna användas till alla tänkbara rekryteringar, på olika nivåer och i olika branscher. Vi vet att det är avgörande att språket tilltalar både den som ska ta fram kravprofilerna, hålla i intervjuerna och de kandidater som ska svara på intervjufrågorna. Därför använder vi ett enkelt och tydligt språk som är lätt att ta till sig. 

  • Förutom beskrivning av kompetenserna så innehåller ramverket förslag på 60 kompetensbaserade intervjufrågor, för att underlätta och effektivisera även intervjun. Alla frågor går också att anpassa till olika målgrupper och efter den egna verksamheten. 

  • Ramverket bygger på femfaktormodellen och begåvning, och kan därmed kombineras med arbetspsykologiska testverktyg som finns på marknaden. Det hjälper dig att få till den röda tråden kopplat till kompetensen du letar efter hos dina kandidater. 

Att dela med oss av vårt kompetensramverk med tillhörande intervjufrågor är ett viktigt steg i vårt arbete mot fler träffsäkra rekryteringar och en mer inkluderande, kandidatvänlig arbetsmarknad. Vi hoppas att du vill vara en del av det du också.

Ladda ner vårt ramverk och förbered dig inför din nästa rekrytering redan idag. Klicka på bilden nedan och fyll i formuläret så kommer den till din inkorg - givetvis kostnadsfritt och utan förbindelser. Lycka till!

Ny uppmaning till handling