Vad är kompetensbaserad rekrytering?

Alla pratar om det - kompetensbaserad rekrytering. Men vad betyder det egentligen? Här delar vi med oss av vår definition av det som vi har specialiserat oss på i vår verksamhet.

Kompetensbaserad rekrytering är väl självklart, eller? 

Det finns ingen universal definition. Men det finns samtidigt – oss veterligen – inte heller en enda verksamhet som idag menar att de arbetar på något annat sätt än just kompetensbaserat när de rekryterar. Motsatsen – ”inkompetensbaserad rekrytering” – är inte så aktuell för någon, så klart. Men långt ifrån alla verksamheter har ett kompetensbaserat arbetssätt för hela sitt rekryteringsarbete, enligt vår definition. Och det är precis vad vi på HOME of Recruitment anser behöver finnas på plats för att rekryteringsarbetet ska kunna definieras som just kompetensbaserat. Med det menar vi att:

  • Rekryteringen tar avstamp i en väl genomarbetad kravprofil. Kravprofilen är fri från diskriminering.
  • Rekryteringsprocessen struktureras utifrån kravprofilen. Urvalsprocessen ser därmed olika ut beroende på vilken roll som det rekryteras till. Varje steg i processen har ett tydligt syfte.
  • Varje urvalssteg utgår från kravprofilen; kompetenbaserad intervju, kompetenbaserat arbetsprov, valida testverktyg som mäter kompetensen som söks och kompetensbaserad referenstagning.
  • Den struktur som satts upp för rekryteringsarbetet följs och hålls fast vid under hela processen, från uppstart till anställningserbjudande.
  • Samtliga personer som är involverade i att fatta anställningsbeslutet är väl insatta i kravprofilen.

Vad är nyttan med ett kompetensbaserat arbetssätt?

  • Kandidatupplevelsen. När alla urvalssteg under processens gång har fokus på att bedöma kandidatens kompetens i relation till den aktuella rollen, upplever kandidaterna en större rättvisa. När processen är strukturerad är chanserna större att tidplanen hålls och att kandidaterna får återkoppling i rätt tid.
  • Träffsäkerheten. När varje steg i rekryteringsprocessen bygger på den aktuella kravprofilen höjs träffsäkerheten i urvalsbesluten. En tydlig struktur minskar risken att påverkas av subjektivitet längs vägen. Beslutet som fattas bygger på relevant information.
  • Mångfalden. När fokus i varje urvalssteg är på det som är viktigt för att lyckas i rollen (kravprofilen), minskar effekterna av fördomar och förutfattade meningar. Slutresultatet blir mindre påverkat av irrelevanta faktorer som ålder, kön, etnicitet, lärosäte, cv:ts disposition, profilbild, fritidsintressen eller annat.
  • Effektiviteten. När urvalsstegen har fokus enbart på kravprofilenoch det finns en tydlig struktur för rekryteringsprojektet effektiviseras arbetet för såväl HR som rekryterande chefer. Dessutom görs det utan att göra avkall på kvalitet - snarare tvärtom. Den tid som sparas kan med fördel läggas på kandidatvård och proaktiv rekrytering.
 

Lär dig mer om kompetensbaserad rekrytering

Vill du veta mer om hur du gör för att arbeta med din rekrytering utifrån ett kompetensbaserat arbetssätt? Då hittar du all information och tillhörande länkar på denna sida - Kompetensbaserad rekrytering.
 
Du kan också klicka på bilden nedan för att läsa vår guide i PDF format.
I den får du lära dig mer om vad kompetens är, hur en kravprofil fungerar och få en guidning genom rekryteringsprocessen

Guide-kompetensbaserad-rekrytering

Och om du är intresserad av att utveckla er verksamhets rekryteringsarbete i linje med en kompetensbaserat arbetssätt, så hjälper vi gärna till. Slå oss en signal eller kontakta oss här så hör vi av oss. Stort lycka till med ditt rekryteringsarbete!