"Om inte personliga brev, vad ska man använda då?"

Fler och fler arbetsgivare slopar det personliga brevet vid rekrytering. Så vilka verktyg kan man jobba med i stället? Den frågan ställde Chefstidningen till HR-panelen.

Josefin Malmer, Rekryteringskonsult och medgrundare av HOME of Recruitment:

"Har man möjlighet att använda personlighetstester tidigt i processen är det bästa verktyget att jobba med. Kandidater som aldrig någonsin tidigare blivit kallade till en intervju hittas med personlighetstester, inte sällan får de jobbet i slutänden. I ”vanliga” rekryteringar – där magkänsla styrt rekryterarna – har de inte haft en chans. Jag ser sådana solskenshistorier hela tiden!" 

Anna Ek, HR-konsult på Malmö Stad:

"I grundskoleförvaltningen har man till exempel tagit beslut om att ta bort brevet från alla chefsprocesser. Jag ska ärligt erkänna att många chefer var negativa till projektet till en början. De gillade sina personliga brev! Men hur ska vi kunna se skillnad på kandidaterna om vi inte har personliga brev? Hur ska vi kunna se vad som är speciellt med en kandidat och vilka personliga egenskaper de har?

Men nu, när piloten varit i gång ett tag är det ingen som vill gå tillbaka och börja efterfråga personliga brev igen."

Hanna Örtegren, HR-specialist Katrineholms kommun:

"Personligheten är otroligt betydelsefull för hur en människa fungerar, trivs och presterar på arbetet – men vi måste undersöka och ta reda på den faktiska personligheten och inte den som är beskriven i ett personligt brev som ofta är kopierad rakt av från en mall om hur man ”borde skriva personliga brev"."

Läs hela artikeln i Chefstidningen här och ta del av exporteras egna erfarenheter och tips kring hur du rekryterar utan att ta in personliga brev. 

Skärmavbild 2022-05-25 kl. 15.14.26

Josefin Malmer, Anna Ek & Hanna Örtegren

Tips - studien om det personliga brevet

Vill du veta mer om osäkerheten med personliga brev så kan vi tipsa om en intervju vi genomfört med Malin Moezzi, psykolog på Assessio. I den berättar hon om resultatet som kom fram av hennes studie om det personliga brevet. Studien undersöker om en persons beskrivning av sig själv i ett personligt brev överensstämmer med personens faktiska personlighetsprofil...

Läs om resultatet här: Hur träffsäkert är ett personligt brev?