Möt Evelyn Fjellsdotter - Rekryteringskonsult på Vattenfall

Evelyn är konsult och trainee, och berättar här om sin upplevelse av vår rekryteringsprocess, varför hon sökte till traineeprogrammet för Talent Acquisition, och om det spännande kunduppdraget hon är ute på.

Hej Evelyn, du är en av de antagna i vårt nya traineeprogram. Så roligt att ha dig här, varmt välkommen till oss! Vill du berätta om varför du sökte till vårt traineeprogram?

"Jag har följt HOME of Recruitment ett tag på Linkedin och gillar det som HOME försöker skapa i branschen så när chansen att söka till traineeprogrammet dök upp kändes det självklart att skicka in en ansökan. Jag är relativt nyexaminerad personalvetare och är i ett stadie där jag bara vill lära mig ännu mer om rekrytering. Under utbildningen hade vi kurser i kompetensbaserad rekrytering så att få möjligheten att fördjupa dessa kunskaper genom ett traineeprogram parallellt med arbetet som konsult kändes klockrent för mig! 

Parallellt med utbildningen jobbar du redan operativt hos en av våra kunder. Vill du berätta om ditt uppdrag på Vattenfall – vad gör du där?  

"Vattenfall är en stor organisation med kontor och verksamhet i flera länder. Jag är en del av rekryteringsteamet som rekryterar mot Sverige. Nu i början kommer jag ha störst fokus mot Vattenfall Services där jag rekryterar de personer som befinner sig ute i fält och arbetar med den utökade elektrifieringen av Sverige. Eftersom Vattenfall är statligt ägt och dessutom finns i många länder ställs höga krav på de system som används gällande säkerhet och lagar, vilket är en hel del att sätta sig in i såhär i början. Men det känns oerhört spännande att få vara en kugge i den stora organisation som Vattenfall är. Målet är att vara fossilfria inom en generation och att hitta rätt personer som ska vara med och göra det möjligt är oerhört spännande! 

Finns det något du ser särskilt mycket fram emot under din tid som trainee?  

"Jag ser fram emot att få fördjupa mina kunskaper om rekrytering och få lära mig hantverket på djupet. Att få testa på att rekrytera många olika tjänster och förhoppningsvis få applicera det jag lär mig under diplomeringsutbildningen parallellt. Men såklart ser jag också fram emot att få lära känna alla mina konsultkollegor som är ute på uppdrag hos olika kunder och kanske därigenom få en ännu större bredd och förståelse för hur rekrytering fungerar i olika organisationer."  

Vår specialitet är kompetensbaserad rekrytering, och vi rekryterar givetvis så även till traineeprogrammet. Hur var din upplevelse av rekryteringsprocessen?  

"Den var så så bra! Kände att jag verkligen kunde vara mig själv fullt ut och jag kände mig hemma redan från första screeningsamtalet. När jag har sökt jobb efter examen har jag varit i många processer och med HOME kände jag sådan värme och tillit under hela processen. Det gjorde att jag inte tvekade att tacka ja när jag väl fick erbjudandet även om jag fick andra erbjudanden samtidigt. 

Vad är det som tilltalar dig mest med att jobba med rekrytering?  

"Jag älskar att träffa människor och har alltid varit en nyfiken person. I rekryteringsuppdraget får jag träffa så många olika personer och lära mig massor om tjänster jag kanske inte ens hört talas om tidigare. Av alla delar i HR är rekrytering dessutom väldigt positivt laddat. Att få stärka upp, fylla behov. Att matcha en person till förhoppningsvis en drömroll för den personen. Rekrytering är ett detektivarbete och ett pussel som passar en person som gillar att problemlösa vilket jag gör."

Ser du några trender eller utmaningar i branschen som du vill dela med dig av?  

"Jag har märkt att det är svårt att släppa taget om CV och personligt brev. Oavsett vem man pratar med verkar det vara lite av en självklarhet att ”det är så det går till”. Jag tycker att det känns spännande att utmana. Bara för att det är en tradition betyder det inte att man inte kan testa andra saker. När jag själv har sökt jobb märker jag att kompetensbaserad intervjuteknik inte är en självklarhet vilket kanske inte är någon revolutionerande nyhet direkt men som nyexaminerad med kunskap om forskning färskt i minnet kanske jag ändå blev lite naivt förvånad.
En kul trend är ändå att fler delar av rekryteringsprocessen blir allt mer digitaliserade. Jag tycker att digitaliseringen är spännande i sig självt och i rekrytering blir det såklart ännu mer spännande.
 

Studier och jobb åt sidan - när du har tid över, vad gillar du att göra då?  

"När jag har tid över umgås jag helst med vänner. Jag har en stor vänskapskrets tillsammans med min partner. Vi spenderar mycket tid med vänner varje helg där vi äter god mat, dricker vin och spelar sällskapsspel eller bara pratar om allt! Livet ska levas tillsammans med andra. Då mår jag bra!"  

Är du nyfiken på vårt traineeprogram? Vi har öppnat antagningen för nästa programperiod som startar 30 augusti. Läs mer här eller hör av dig till Katarina Riml som är ansvarig för programmet. 

Missa inte intervjun med Sofia Åkerblom, också trainee och rekryteringskonsult hos oss på HOME.