Möt Sofia Åkerblom - Talent partner på Funnel

I den allra första starten av HOMEs traineeprogram för Talent Aquisition var Sofia en av de som sökte, och idag är hon både konsult och trainee hos oss. Här berättar hon om vad det innebär och delar med sig av varför hon sökte till programmet. 

Hej Sofia, du är en av de antagna i vårt nya traineeprogram. Så roligt att ha dig här, varmt välkommen till oss! Vill du berätta om varför du sökte till vårt traineeprogram?  

"Det känns så roligt att äntligen få vara igång och vara en del av HOME teamet! Det var egentligen av flera orsaker som jag tog chansen att söka till traineeprogrammet. Först såg jag det som en möjlighet att som nyexaminerad få hands-on erfarenhet, men även coachning och vidare kunskap. Jag kan ibland uppleva att klivet mellan utbildning och arbetslivet kan kännas långt, men traineeprogrammet agerar som just en brygga mellan skola och arbete.

Jag hade tidigare provat en del rekrytering, tyckt det varit både kul och utvecklande men kände mig väl inte helt varm i kläderna att kunna axla en självständig roll och då gav traineeprogrammet den perfekta lösningen, kontinuerlig stöttning OCH möjlighet att faktiskt omsätta teorin i verkligheten. Det andra, och övervägande, skälet att jag sökte var just att HOME of Recruitment tilltalade mig mycket med värderingar och visioner in line med vad jag själv vill jobba för. Det gjorde tjänsten ännu mer tilltalande och jag kände verkligen att det här är vad jag vill utvecklas inom."  

Parallellt med utbildningen jobbar du redan operativt hos en av våra kunder. Vill du berätta om ditt uppdrag på Funnel – vad gör du där?  

"Hos Funnel får jag nu möjligheten att kliva in i ett stort team och verkligen arbeta med flera olika steg i rekryteringsprocessen och för flera olika typer av tjänster. Vi arbetar kompetensbaserat och jag sitter in house och arbetar sida vid sida med deras Talent team. Eftersom jag är ganska ny inom just rekrytering känns det som ett perfekt upplägg då jag får mycket support och stöttning men även chansen till att införskaffa bred kunskap och erfarenhet. Det är en fantastisk möjlighet att få utvecklas tillsammans med ett kunnigt team. Att de tjänster vi rekryterar för skiljer sig mycket åt ger också extra utmaning och snabb inlärningskurva."  

Finns det något du ser särskilt mycket fram emot under din tid som trainee?  

"Jag ser mig själv just nu lite som en tvättsvamp, där jag bara vill ta in så mycket information som möjligt, och att faktiskt få erfarenhet i ett kontext där jag kan ställa mycket frågor och få prova på olika processer. Jag ser det som jättepositivt att få använda mig av det jag lär mig på utbildningen direkt i praktiken och att på så sätt utvecklas snabbare än om processerna hade varit separerade. Sen känns det också jättekul att få kollegor på två olika jobb - att både få HOMEiesar och ett superhärligt team på Funnel. Sen så känns det också toppen att dela diplomeringsutbildningen med andra rekryterare med all möjlig bakgrund och även networka och ställa frågor inom den gruppen."  

Vår specialitet är kompetensbaserad rekrytering, och vi rekryterar givetvis så även till traineeprogrammet. Hur var din upplevelse av rekryteringsprocessen?  

"Jag hade en väldigt positiv kandidatupplevelse genom hela processen. Upplägget var superenkelt från början till slut och det var jätteskönt att söka utan personligt brev och att istället få motivera intresset för tjänsten direkt kändes så mycket mer relevant. Allt flöt bara på - jag fick tydlig, snabb och personlig återkoppling och visste hela tiden vart och när nästa steg skulle genomföras. Och intervjuerna kändes både avslappade och klart fokuserade på min arbetspersonlighet och arbetslivserfarenhet utan att det blev stelt och formellt. Jag kände att jag väl fick fram min personlighet och att alla frågor var relevanta, utan att det kändes som ett förhör."  

Vad är det som tilltalar dig mest med att jobba med rekrytering?  

"Jag tycker att rekrytering är superkul, att få möta nya personer med så varierande erfarenheter är intressant och lärorikt, men även hela processen med att hitta rätt person för rätt position och sen välkomna en ny kollega. En annan orsak är att jag vill jobba för att öka integrationen i samhället, och tror att en viktig hörnsten i detta är näringslivet och arbetsmarknaden. Min förhoppning är att kunna arbeta integrationsfrämjande i min roll via just kompetensbaserad rekrytering. Jag tror att mångfald är viktigt inom alla olika företag, organisationer och på alla positioner i samhället."

Ser du några trender eller utmaningar i branschen som du vill dela med dig av?  

"En utmaning som jag gärna vill arbeta med är hur vi ska kunna jobba mer kompetensbaserat och inkluderande i rekryteringsprocessen för att motverka bias i strukturer, och fokusera mer på erfarenhet och kompetens. Och sen även att försöka utveckla konceptet erfarenhet och vad som egentligen krävs för att en person ska vara passande för en roll. Att försöka vara nytänkande och kreativ men utan att tappa fokus på väletablerad forskning. Det känns viktigt att inte falla in i en struktur av att bara för att något alltid varit på ett visst sätt så ska det fortsätta vara så."  

Studier och jobb åt sidan - när du har tid över, vad gillar du att göra då?  

"Jag gillar att umgås, hänga med vänner allrahelst i nån stimmig restaurangmiljö med goda drinkar och mat (för jag är inte så duktig på att laga maten själv) men för den som kan tänka sig att göra det åt mig så skakar jag killer-drinkar. Sen så tycker jag om att resa, och har varit på lite udda destinationer men allrahelst så åker jag dit solen skiner (livet känns helt enkelt lite bättre med solen i ansiktet). En hel del träning försöker jag fylla dagarna med och har provat det mesta från att mingla på gymmet till cross-fit."  

 

Är du nyfiken på vårt traineeprogram? Läs mer här eller hör av dig till Katarina Riml som är ansvarig för programmet.