Led förändring framgångsrikt som TA-ledare
Förändringsledning är en viktig del i TA-ledares jobb. Såväl ute i organisationen som i det egna teamet. Förändringledning var också temat vid den senaste nätverksträffen för HOME for Talent Acquisition Leaders. Här kan du ta del av insikterna som delades.
Nätverksträffen hölls hos Exsitec som generöst lånade ut sitt fina Stockholmskontor. På plats var Jenny Nyström från Gaia Leadership för att lotsa nätverksdeltagarna genom förändringsledningens snåriga terräng.
Som en bakgrund till valet av tema så har digitaliseringen förändrat arbetssätten inom Talent Acquisition och fortsätter göra det i en tidigare sällan skådad takt. I detta föränderliga landskap står tekniken ofta i fokus som förutsättning och möjliggörare. För att ta vara på teknikens möjligheter krävs att vi, var och en, är villiga att lära oss använda den och att anpassa våra arbetssätt.
Här gäller det att lyckas få med sig TA-teamet och ta med organisationen i utvecklingen. Det vill säga: leda den genom förändringen. Ibland är de svåraste att få med inte rekryterande chefer eller andra stakeholders i organisationen, påminner HOME of Recruitments Katarina Riml.
"I TA-chefsrollen kan det mest utmanande vara förändringsledning i det egna teamet. TA-medarbetarna har arbetat i många år och klev in i en roll då som idag är under stor förändring som vi inte driver själva, men som man kan ha tankar och känslor kring. Så att driva förändring i vårt eget team, det kan vara utmanande."
Katarina Riml, COO och konsult på HOME of Recruitment
Louise Thulin & Katarina Riml, HOME of Recruitment tillsammans med Jenny Nyström, Gaia Leadership.
Att leda förändring eller leva i en föränderlig tid?
Jenny Nyström från Gaia Leadership är partner till ledare och organisationer i förändringsledning och har själv en bakgrund inom HR.
- När vi är ute och stöttar företags strategiarbeten är alltid kompetensförsörjning en fråga på agendan. Det är en viktig fråga för att möta framtiden."
Jenny Nyströms rubrik för föredraget är: ”Att leda förändring eller leva i en föränderlig tid?” och det är själva kärnan i hur läget ser ut idag när det gäller förändringstakten i organisationer och samhället i stort. Det som gäller idag, gäller nödvändigtvis inte imorgon.
- Därför är det inte så enkelt som att nu startar vi ett förändringsprojekt med ett start- och slutdatum. Förändringen är snarare konstant. Det händer hela tiden saker längs vägen man behöver förhålla sig till.
Komplexitet och hastighet, meningsfullhet och engagemang.
Oavsett bransch verkar det finnas två stora utmaningar i vår tid som är gemensamma, berättar Jenny Nyström. Den ena är komplexitet och hastighet, den andra är meningsfullhet och engagemang. Världen går fortare och man försöker orka. Men räcker orken? Det verkar inte riktigt så.
- Till exempel visar Gallups engagemangsundersökning att bara 13 procent av den globala arbetsstyrkan är starkt engagerade i sitt arbete. Dessutom är 26 procent starkt oengagerade. I Sverige är de starkt oengagerade 16 procent. Trots att vi har en lång tradition av samverkan och medbestämmande i Sverige.
Med den bakgrunden är det lätt att misströsta. Men Jenny Nyström kommer även med hopp. Nyfikenhet ser Jenny Nyström som en viktig faktor i att klara förändringar.
"Vi behöver ställa oss frågor och anamma friktionen som kommer med förändringen. Nyfikenhet hjälper oss att orka och får oss att fokusera på att ställa frågor istället för att ha svaren."
Jenny Nyström, Gaia Leadership
Ledare inom TA möts i "HOME for TA"-nätverket och diskuterar förändringsledning i rollen som ledare av Talent Acquisition.
Fyra förmågor som hjälper i förändring.
Även om det inte finns EN framgångsmodell som löser förändringsledning så finns det några saker som tycks fungera bättre. Och det positiva är att de förmågor som krävs för att möta förändring redan finns inom oss själva.
Den första är förmågan att ta ett helhetsperspektiv.
- Vi behöver bli bättre på att zooma ut och se större helhet. Hur hänger vi ihop?
Den andra är att vara i lärande.
- Vi behöver se till att vara öppna för att lära nytt. Till exempel om AI, men också om hur man mognar som människa och blir stadigare i sig själv.
Den tredje är att samskapa.
- Vi behöver varandra för att vara kreativa och skapa tillsammans. Det finns en anledning till att vi pratar så mycket om vikten av psykologisk trygghet just nu i samhället. Vi människor måste vara socialt trygga med varandra. Kärlek, värme och omtanke behövs.
Den fjärde är att se varje individ som en ledare.
- Ledarskap är inte något som bara sker hierarkiskt nedåt. Vi behöver alla se oss som ledare och leda i partnerskap, se till att förstå omvärlden, helheten och förstå och leda oss själva.
Fatta rädslorna och se dem minska i betydelse.
Alla dessa förmågor är hjälpsamma när vi leder i förändring. Så varför kan förändring eller utveckling då kännas så svårt?
- Vår primära uppgift är att överleva och föröka oss. Vi är som art programmerade för att uppfatta hot. Det ligger helt enkelt i vår natur att i hög grad vara styrda av rädslor, säger Jenny Nyström.
Att förstå det är ett första steg mot förändring. Vi hade nytta av att ha nära till rädsla och oro när vi levde i en livshotande miljö. Idag kan vi, genom att förstå rädslorna, bättre ta oss vidare.
- De begränsande tankarna ska inte styra oss.
Jenny Nyström nämner ett begrepp från Kegan och Lahey, forskare inom vuxenutveckling: Immunförsvar mot förändring.
"När vi förstår vilka grundläggande rädslor och antaganden som hindrar oss, kan vi förstå varför det är så svårt att agera, fast vi vet vart vi vill. Rädslan att tappa ansiktet. Oron att inte få vara med."
Jenny Nyström, Gaia Leadership
Camilla Waernelius och Sanna Fridell är två av (i skrivande stund) 176 glada nätverksmedlemmar i "HOME for TA".
Dra nytta av dina early adopters.
I förändringar är det alltid några som snabbt förstår grejen och är redo att börja springa efter den nya kartan. Andra hittar invändningar och några brukar sätta sig på tvären, högljutt eller i tystnad. Vilka är värda att satsa på att få med sig? Jenny Nyström råder att ta fasta på de som tidigt visar förändringsvilja.
- Dra nytta av dina early adopters. När en stor del av gemenskapen visar att de är med, brukar resten vilja följa gruppen.
Behöver du förstärkning till ditt TA-team?
Anki Stafwerfeldt, HOME of Recruitment och Jenny Nyström, Gaia Leadership.
Ge de som ska förändra tid.
Ett vanligt misstag när man leder förändring är bristen på tålamod och att inte ge gruppen tillräckligt med tid att ta till sig det nya.
- Man är ofta långt fram och har själv redan hunnit processa varför vi ska förändra och hur det ska gå till. Men de som ska följa dig, har de fått tid på sig?
I en TA-specialists värld kan det vara precis det här som händer när nya arbetssätt ska implementeras. I teamet eller bland cheferna.
- Här kommer du och säger att jag ska använda system och nya arbetssätt! Jag vill ju rekrytera som jag alltid har gjort!
Huvud-hjärta-händer.
För att få med dina stakeholders i det nya kan en hjälpsam tankemodell vara Loup och Kollers The Road to Commitment, här enkelt uttryckt som Huvud-hjärta-händer: För att bli engagerad behöver du förstå (huvud), känna för förändringen (hjärta) och förstå hur du ska agera (händer).
- Börja med att skapa förståelse. Ge de som ska förändras ett tydligt ”varför”. Först när det har landat kan man gå vidare till att känna för förändringen, att vilja vara med. Det räcker inte att känna att man gör det som ska göras för att man måste, känslorna som behöver landa är tilltro och hopp. Förstå då kan man bli verkligt engagerad och börja bidra.
Från nätverksdeltagarna kommer ytterligare två råd:
- Se till att ge förhandsinformation till dem du vet kan behöva längre tid på sig att acceptera en förändring.
- Ge information enskilt först. Innan du presenterar en stor förändring i helgrupp, ta individuella samtal för att förankra förändringen. Då kan du hinna fånga upp nyanser och smyga igång förändringen samtidigt som du bygger trygghet.
Exsitec hostade träffen och bjöd på uppskattad fika.
Marcus Lundqvist är Talent Acquisition Manager på Securitas Sverige och summerar nätverksträffen så här.
- Sett till det paradigmskifte som vår bransch och rekryterarrollen står inför kunde temat för nätverksträffen inte vara mer lämpligt för oss som kommer ha det yttersta ansvaret att leda våra medarbetare genom de förändringar som kommer. Dels för att faktiskt få med alla på banan för att få nya arbetssätt att fungera, dels för att finnas där för individer som känner oro och rädsla för det som komma skall. Personligen tar jag med mig tankemodellen "Huvud-hjärta-händer" som jag har som ambition att kunna använda som intern kompass i min vardag. Tack för en givande eftermiddag!
"Det känns alltid som att komma hem till HOME of Recruitments träffar, skönt att träffa likasinnade där vi står inför samma utmaningar och glädjeämnen i våra roller och kan bolla. Otroligt värdefullt!"
Petra Elisson, Talent Acquisition & Employer Branding Specialist, Aleris.
- Jag träffar alltid några gamla kollegor och kompisar men också nya spännande personer i nätverket, att få lära känna. Otroligt fin träff i härliga lokaler med det fantastiska HOME-gänget och så intressant dragning av Jenny från Gaia. För mig kom den så mitt i prick för var jag befinner mig just nu jobbmässigt och gav mig konkreta verktyg framåt, att börja använda direkt. Ovärderligt med diskussionerna med nätverkskompisarna också under dragningen. Toppenbra!
En mötesplats för ledare inom TA.
Ledare inom TA möts på nätverksträff för "HOME for TA", ett nätverk som drivs av HOME of Recruitment.