Jobbfestivalen - Därför har Mats hyrt hela Kungsan

HOME of Recruitment är stolta över samarbetet med Mats Wernheim och Jobbfestivalen som går av stapeln i Kungsträdgården den 25 maj 2020. Här en intervju med eldsjälen Mats.

Hej Mats, du har hyrt hela Kungsan den 25 maj 2020 för en Jobbfestival. Varför?

Hej på dig. Jo, helt enkelt därför att rekrytering verkar vara så otroligt krångligt!

Vem kommer inte ihåg sitt första jobb? Eller första gången man på riktigt började se sig om efter en ny riktning i sin karriär? Eller varför inte alla dom gånger man på arbetsintervjuer fått besvara frågan ”Varför söker du hit?”. Våra minnen från rekrytering är något som följer med oss i hela våra liv och våra jobb är oftast den plats där vi lägger nästan all vår vakna tid.

Så kan någon svara på frågan: Varför ska rekrytering vara så otroligt krångligt? Det finns bra karriärplattformar, rättvisa tester och riktigt duktiga rekryterare. Digitaliseringen har skapat smarta hjälpmedel som finns tillgängliga online för både arbetssökare och arbetstagare. De har bland annat skapats för att effektivisera och föra utbud och efterfrågan närmare varandra, kandidater kan hitta jobb och rekryterare kan hitta kandidater. Man behöver inte längre leta i tidningen efter jobbannonser utan det räcker med en snabb ”googling” efter vilka jobb du är intresserad av. Rekryterare kan söka igenom databaser och hitta folk på både LinkedIn, Facebook och andra sociala nätverk.

Trots att tekniken finns tillgänglig och även fast det finns bra forskning tillsammans med en hög kunskapsnivå så fungerar inte matchningen på arbetsmarknaden. Ska du söka jobb så behöver du oftast ha massvis med högskolepoäng, gärna ha haft samma jobb som du söker till och nästan jämt spelar till och med din gymnasieexamen roll. Du måste fylla i alla dina uppgifter gång på gång så fort du ansöker och vem sjutton kom på den otroligt dåliga uppfinningen ”Personligt brev”?

Vi har inte en rörlig arbetsmarknad trots att vi skulle kunna ha det. Det är tyvärr bara vissa personer som enkelt kan byta jobb och bara vissa personer som är riktigt efterfrågade. Enligt mig så har arbetstagare och arbetsgivare hamnat för långt ifrån varandra och man gör ofta fel. Folk krånglar till det och effekten blir en arbetsmarknad utformad för ett fåtal vilket är direkt diskriminerande.

Men vet ni vad? Det finns massvis med riktigt bra alternativ som fungerar på riktigt, det är därför jag har tagit initiativ till jobbfestivalen – en mötesplats för alla oavsett om du är arbetsgivare, kandidat, rekryterare, en person mitt i karriären eller om du bara går runt och funderar på vilken arbetsplats som passar dig bäst.

Spännande Mats. Du har onekligen en passion för detta. Vad är det som driver dig?

Temat på festivalen är mångfald och jag har en väldigt enkel förklaring till det. Mångfald betyder egentligen variation och i rekrytering så översätts det till att bedöma vad som egentligen spelar roll och kunna ta tillvara på människors olikheter vid anställning. Det är också själva målsättningen med den här mötesplatsen, nämligen att potential blir ledstjärnan. Vilket namn du har, vart du kommer ifrån, eller vilket gymnasium du gått på – det ska inte spela någon roll överhuvudtaget.

Jag vet att en arbetsmarknad som till för alla, där digitalisering blir tillgänglig på riktigt och där mångfald tas till vara är möjligt!
Festivalen riktar sig även till företag och organisationer som har plattformar eller tjänster som ökar mångfalden och minskar risken för diskriminering. Här vill jag verkligen lyfta fram Arbetsförmedlingen som några riktigt bra lösningar i sitt erbjudande.

Vad hoppas du åstadkomma med Jobbfestivalen?

Att få ge fler människor chansen till jobb istället för som nu tillhöra gruppen som om står långt eller längst ifrån arbetsmarknaden Att få lyfta fram arbetsgivarna som anställer baserat på inkludering och mångfald och att alla får ta del av alla de digitala lösningar och initiativ som finns! Jag tror att denna analoga träffpunkt behövs för att belysa att lösningarna finns men att många inte ser dom.

Visionen är att alla rekryterare - och då menar jag alla! - börjar att göra urval baserat på potential istället på invanda metoder som till exempel, CV, personligt brev, gymnasieutbildning och antal år i yrket. Självklart finns undantag där det formella behövs.

Tänk om det inte finns någon kandidatbrist! Tänk om det istället handlar om rekryterares brist på vilja och möjlighet att se till potential istället och att en gång för alla skrota de slentrianmässiga skallkraven som till exempel gymnasiekompetens och flera års yrkesvana – hur svårt ska det vara?

Om Jobbfestivalen blir en framgång så kommer vi tillbaka till Kungsan nästa år igen och tanken är även att expandera den till fler städer samt att utveckla en ständigt öppen digital Jobbfestival.

Vi är så glada att du gör detta Mats. Och även att HOME of Recruitment får vara med! För de arbetsgivare som kämpar för att få in en högre grad av mångfald på sina arbetsplatser, vad skulle du ge för tre råd för att komma en bit på väg?

Åh, svårt att välja men dessa tre råd ligger bra till:

  1. Ta bort kravet på gymnasieutbildning, av gruppen personer som står längst ifrån arbetsmarknaden är ca 80 % utan just gymnasieutbildning. Personer med funktionsnedsättning, personer över 55 år samt utomeuropeiskt födda finns även med i denna grupp.
  2. Fundera på om det finns det vissa typer av människor som du inte gillar? Oavsett hur våra fördomar ser ut så har vi preferenser om vad vi tycker om och vad vi inte riktigt gillar. De flesta skulle nog hålla med om att alla människor är lika mycket värda och förtjänar samma chans. Att oavsett ursprung, kön, ålder, sexuell läggning eller utseende så har dessa saker ingenting med kompetens att göra. Även personer som jobbar med rekrytering skulle nog hålla med om att exempelvis hudfärg är helt irrelevant i ett urval. Det är 80 % lägre sannolikhet för en kandidat att gå vidare i urvalet om hen inte har ett typiskt svensk namn (här kan du läsa studien som Mats hänvisar till).
  3. Tar hjälp av Albert Einstein här ”Det krävs ett nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka”

Om man vill vara med på ett hörn på denna viktiga dag, hur går man tillväga?

Gå in på Jobbfestivalen eller kontakta mig via LinkedIn.

Och så slutligen, det kanske sämsta intervjufrågan någonsin: Berätta lite kort om dig Mats!

Haha. Ja, Absolut, det kan jag göra. Entreprenör sedan jag var 17 år, först 13 år i rock'n'roll-branschen som ljudtekniker och turnéledare och sedan 30 år i rekryteringsbranschen, jag har byggt upp och sålt två bemanningsföretag och ett ATS-företag. Jag har inte gått på gymnasiet och jag har noll högskolepoäng. Jag valde istället att starta mitt första företag när jag var 17 år och har sedan dess jobbat med musik, matchning, rekrytering och digitalisering. Jag har rekryterat tusentals människor, träffat oändligt många arbetsgivare, rekryterare, forskare och experter.

Stort tack Mats! Och vi ser fram emot den 25 maj i Kungsan.