8 tips för dig som rekryterar inom staten

Att rekrytera utifrån "förtjänst och skicklighet" är väldigt bra - och något som fler borde tillämpa. Alla verksamheter borde rekrytera så som statliga verksamheter gör. För det innebär nämligen att man per automatik jobbar strukturerat med sin rekrytering. I den här artikeln går Josefin Malmer igenom åtta tips för att lyckas med det. 

1. Definiera skicklighet i kravprofilsarbetet.

Varje enskild verksamhet behöver avgöra och dokumentera vad skicklighet innefattar i just deras verksamhet. 

2. Begränsa dig inte till formella kompetenser.

Statliga arbetsgivare kan på samma sätt som alla andra arbetsgivare rekrytera utifrån personliga egenskaper och potential.

3. Definiera personliga egenskaper på beteendenivå.

Utgå från ett bra kompetensramverk som är lätt att använda. Det hjälper dig att bryta ner adjektiven så långt du kan, för att göra det så konkret som möjligt. Vårt kompetensramverk är uppskattat av många, och du kan ladda ner inledningen av vårt kompetensramverk här, för att se om det skulle passa er också. 

4. Rabbla inte upp hela kravspecifikationen i din annons.

Det är givetvis viktigt att vara tydlig med era skall-krav, men allt du kräver eller önskar bör inte stå med i annonsen, eftersom syftet med den främst är att attrahera rätt kandidater - inte att skrämma bort kandidater som kan vara rätt för er. 

5. Tydliggör i din kravprofil hur din urvalsprocess ska mäta det du definierat i skicklighets-begreppet.

Att vara tydlig med hur allt ska mätas mot kravprofilen är nödvändigt för att kunna motivera urvalsbeslut. Det bidrar även till ökad träffsäkerhet och bidrar till en bra kandidatupplevelse.

6. Låt ingen som inte läst kravprofilen, eller som inte har utbildning i kompetensbaserad rekrytering, vara med i urvalsarbetet.

Risken finns nämligen att din struktur och röda tråd raseras om en icke-insatt kollega, medarbetare eller chef involveras längs vägen.

7. Jobba ”mekaniskt” i så stor utsträckning du kan.

Genom att gradera dina kandidaters matchning mot kravprofilen blir det både en bättre rekrytering och lättare att motivera urvalsbeslut du fattat.

8. Ändra dig inte längs vägen.

Som statlig arbetsgivare behöver man göra om från start om man under rekryteringsprocessens gång inser att man vill förändra kravprofilen.

Jag och mina kollegor på HOME of Recruitment har stor erfarenhet av att stötta statliga verksamheter i utvecklingen av deras rekryteringsprocesser och -funktioner. Hör av dig till mig Josefin Malmer, eller till Katarina Riml om du vill veta hur vi kan stötta dig.

Lyssna också gärna på min intervju med Hedda Mann, chefsjurist på Arbetsgivarverket i avsnitt 51 av #rekryteringspodden och läs om hur vi samarbetat med  Anna Skrufve kring utveckling av rekryteringsarbetet hos Skolverket. Det hoppas jag kan hjälpa dig med nya insikter och inspiration till ditt arbete. Lycka till! 

Josefin Malmer