Lönetransparens och rekrytering

Lönetransparensdirektivet är en ny EU-lagstiftning som syftar till att förbättra insynen i löner och minska lönediskriminering. I rekryteringsarbetet kommer detta kräva en del förändringar för arbetsgivare. Här kommer några tips på vägen. 

 

HOME of Recruitment har alltid förespråkat en hög grad av transparens gentemot kandidater i rekryteringsarbetet. All den information som kan vara viktig när kandidaterna underbygger sitt eget beslutsunderlag (det är två som väljer!) bör man tillhandahålla förr eller senare under rekryteringsprocessens gång. Information om löneläge för jobbet är just en sådan sak som bör hanteras utifrån devisen "ju förr desto bättre". Att vara tydlig med vilken lön som kan erbjudas för jobbet så tidigt i processen som möjligt har alltid varit en stark rekommendation från vår sida. Att detta nu blir ett krav är därför något vi ser som mycket positivt.

Vad innebär lönetransparensdirektivet?

Lönetransparensdirektivet antogs i maj 2023 och ska vara genomfört senast den 7 juni 2026. Såhär skriver Regeringen på sin hemsida: "Direktivet syftar till att stärka tillämpningen av principen om lika lön för kvinnor och män för lika eller likvärdigt arbete (likalöneprincipen), bl.a. genom att öka insynen i lönesättningen, fastställa minimikrav för regelverket kring förbudet mot lönediskriminering och skärpa efterlevnadsmekanismerna."

Vad innebär detta för kandidater?

Syftet med det nya direktivet är att skapa en rättvisare löneprocess och säkerställa att alla kandidater behandlas lika. Lönetransparens innebär många fördelar för kandidater, bland annat:

  • Ökad insyn: Kandidater får en tydligare bild av vad de kan förvänta sig i lön redan innan de ansöker.
  • Rättvisa villkor: Mindre risk för lönediskriminering mellan kön eller andra grupper.
  • Bättre matchning: Transparens kring lönen hjälper kandidater att snabbt bedöma om ett jobb är rätt för dem, vilket sparar tid både för arbetsgivaren och kandidaten.

Sofia Campell

Sofia Campell, rekryterare på Läkare Utan Gränser intervjuas av Josefin Malmer om transparens kring löner i rekryteringsarbetet för Rekryteringspodden avsnitt 124.

 
Vad innebär detta för rekryterare?

För de som rekryterar innebär detta en förändrad praxis där lönekommunikation behöver bli tydligare och mer systematisk. Löneintervaller eller specifika lönenivåer bör inkluderas i jobbannonser eller diskussioner i de tidiga stadierna av rekryteringen. Det handlar inte bara om att uppfylla lagens krav, utan också om att förbättra kandidatupplevelsen och stärka arbetsgivarens rykte.

Tips för att förbereda sig.

Såhär kan ni förbereda er inför det nya lönetransparensdirektivet:

  1. Samarbeta med Compensation & Benefit.
    För att uppfylla det nya lönetransparensdirektivet måste HR ha tydliga strategier som främjar rättvisa och transparens. Rekryteringsfunktioner (TA) och Compensation & Benefit-avdelningar (C&B) behöver sannolikt samarbeta mycket nära. C&B behöver bistå rekryterare med att utforma löneintervall som ska inkluderas i jobbannonser samt göra regelbundna lönekartläggningar och analyser för att säkerställa rättvisa löner. 

  2. Granska och uppdatera jobbannonser.
    Se till att alla jobbannonser innehåller relevant löneinformation. Om du inte kan vara specifik om lönenivån, överväg att inkludera ett rimligt löneintervall baserat på marknadsstandarder.

  3. Utbilda rekryteringsteamet. 
    Säkerställ att de som hanterar rekryteringar är väl insatta i lönetransparensdirektivets krav och hur det påverkar processen. Det är viktigt att alla i teamet är medvetna om hur de ska kommunicera löneförväntningar till kandidaterna.

  4. Använd objektiva kriterier för lönesättning.
    Det är viktigt att ha en strukturerad process för att sätta löner baserat på objektiva faktorer som erfarenhet, kvalifikationer och marknadsvärde. Genom att vara konsekvent minskar risken för lönediskriminering.

  5. Förbered dig för frågor från kandidater.
    Kandidater kommer sannolikt att vara mer medvetna om sina rättigheter och fråga om lön i ett tidigare skede av processen. Förbered standardiserade svar och var transparent med företagets lönesättningspolicy.

  6. Främja en kultur av öppenhet.
    Utöver att följa lagkrav, se till att ditt företag främjar en intern kultur där löner och kompensationsstrukturer är tydliga och rättvisa för alla anställda. Detta arbete kommer att skapa förtroende och öka medarbetarnas engagemang.

  7. Utvärdera och justera lönestrukturen regelbundet.
    För att hålla jämna steg med marknadstrender och säkerställa rättvisa löner, bör lönestrukturer ses över och justeras regelbundet. Detta kan även bidra till att företaget bibehåller konkurrenskraft på arbetsmarknaden.

 

En förbättrad arbetsmarknad bland flera fördelar.

Ökad lönetransparens kan leda till en mer balanserad arbetsmarknad, där arbetssökande har bättre insyn och förståelse för sina möjligheter. Detta kan resultera i att fler kandidater söker sig till yrken där de tidigare tvekat på grund av oklarheter kring lön och arbetsvillkor.

Sammanfattningsvis innebär det nya lönetransparensdirektivet en rad fördelar för arbetssökande, inklusive ökad rättvisa, transparens och en starkare förhandlingsposition. Dessa förändringar kan bidra till en mer rättvis och konkurrenskraftig arbetsmarknad, vilket gynnar både individer och samhället i stort.

Rekryteringspodden-omslag-2022

Lyssna gärna på Rekryteringspodden avsnitt 124 för att höra om hur Läkare Utan Gränser jobbar med transparens kring löner vid rekrytering.

Låt oss hjälpa er!

Vill du ha hjälp med förberedelserna inför det nya direktivet? Vi utbildar TA-team och ger råd och agerar bollplank i utveckling av processer för rekrytering och strategier för kompetensförsörjning. Kontakta oss här!