Intervju med Karin Erjeby, TA manager på Lyko #95

45 min
okt 2022

Anki intervjuar Karin Erjeby, Talent Acquisition Manager på Lyko. Hon berättar hur de byggt upp en TA-funktion i en snabbväxande verksamhet mitt under brinnande pandemi, hur de jobbar med kandidatupplevelse och kvalitet i fokus och hur de valt att jobba utan CV och personligt brev. Lyssna på det och mycket mer i det här spännande avsnittet!

Viktiga takeaways
  • Personliga drivkrafter, potential och möjligheten att snabbt lära sig ett nytt jobb kan väga tyngre än CV
  • Kompetensbaserad rekrytering gynnar mångfalden inom företag
  • Rekryteringen gynnas av transparens och av att sända externt hur man lever internt inom företaget
Medverkande
Anki-Stafwerfeldt-circle
Anki Stafwerfeldt, HOME of Recruitment
Karin-Erjeby-Lyko
Karin Erjeby, LYKO
Om Anki Stafwerfeldt

Konsult och medgrundare av HOME of Recruitment. Utbildar inom kompetensbaserad rekrytering och kandidatupplevelse och agerar bollplank för HR och TA-team som vill skapa en TA-funktion i världsklass. Hjälper även våra kunder att rekrytera chefer och specialister på olika nivåer.

Om Karin Erjeby

Byggt upp och leder Lykos interna rekryteringsfunktion med rekrytering helt utan CV och personligt brev. Brinner för kandidatupplevelse och rättvisa rekryteringsprocesser med fokus på potential och kompetens.

 

Innehåll i avsnittet 

I dagens avsnitt gästar Karin Erjeby podden, där hon berättar för Anki om sitt arbete som Talent Acquisition Manager på Lyko. Karin berättar hur de arbetar med rekrytering på Lyko, där de arbetar fritt från personliga brev och CV, toppen tycker vi!  

Karin har en 10årig bakgrund i konsultbranschen där hon själv arbetat med operativ rekrytering. Hon ser vikten av att vara öppen för allt inom branschen, där man arbetar utifrån det man vet idag, och reflekterar över en bransch som konstant utvecklats och förändrats med nya processer och verktyg som kommer hela tiden.  

Mot bakgrunden av Karins del i det hela så pratar Anki och Karin om Lykos långa historia och hur de kom att bli så stora som de är idag med över 55 000 olika produkter och 750 medarbetare. Karin berättar om den långa färden som började när Frans Lyko kom till Dalarna från Polen under andra världskriget, fram till idag när Frans barnbarn Rickard Lyko sitter som VD. Det var tack vare Rickard som Lyko 2008 satsade fullt ut på E-handeln, som de idag driver i symbios med sina fysiska butiker.  

Karin själv började arbeta på Lyko för två år sedan, innan Lyko hade utvecklat en egen rekryteringsfunktion. Karin kom in i bilden med en vision om snabb och effektiv förändring och förflyttning. Hon ville ta hem rekryteringen till Lyko och bygga upp något som de själva tycker fungerar, med fokus på en god kandidatupplevelse. Hon förklarar vikten av att kulturen i företaget speglas i rekryteringen, där man ger kandidaterna försmak på hur det är att arbeta i företaget.  

Tack vare att E-handeln ökade under pandemin så behövde Lyko bara några veckor senare rekrytera hundra nya lagerarbetare, utan att tappa kandidatupplevelse eller objektivitet vid urvalet som skulle ske på så kort tid som möjligt. Här tog Karin ställning till att slopa CV och personligt brev, för hon visste att för just den rollen var det viktigare med personliga drivkrafter, potential och möjligheten att snabbt lära sig ett nytt jobb. Istället användes några få praktiska urvalsfrågor, följda av screeningtester för alla som kvalificerade, och slutligen digital intervju.  

Den objektiva rekryteringsprocessen gynnade mångfalden inom företaget, och när de använder dessa metoder där man inte ser exakt hur länge någon arbetat, vilken bakgrund de har eller vilken skola de gått på, består Lyko idag av 47% kvinnor 53% män, med ett åldersspann på 17-63 år.  

Idag är de fyra som samarbetar på Talen Acquisition avdelningen. De anpassar processen utifrån ett tätare samspel inom organisationen och de utbildar alla chefer i kompetensbaserad rekrytering. De behöver ligga nära organisationen genom att vara en väldigt platt organisation där man skapar förutsättningar för att förstå verksamheten, var företaget står idag och var företaget är påväg. Lyko är på en stor förändringsresa där de växer och utvecklas konstant. De vill fånga upp potential i kandidater som tar ansvar för sitt eget lärande, som trivs i en sån miljö och med att hitta nya lösningar på nya problem.  

Avslutningsvis kommer Karin med flera goda tips för verksamheter som också vill ta hem rekryteringen men inte vet var de ska börja. Lyssna på avsnittet för att höra mer!