Attrahera och behåll dina kandidater? #91

16 min
juni 2022

Att attrahera kandidater och därefter behålla dem under rekryteringsprocessens gång, är så klart alltid viktigt. Men i dessa tider kanske viktigare än nånsin? Lyssna på när Anki och Josefin ger sina tips och knep kring just detta.  

Vill du ha mer tips och råd? Besök vår Kunskapsbank där du hittar artiklar, guider, inspelade webinars - allt för att ge dig tips och inspiration kring rekrytering. 

 

Hör mer om
  • Lägg tid på annonser för att optimera attraktion av kandidater
  • Gör det enkelt och snabbt att söka!
  • Gör det enkelt att ta sig igenom rekryteringsprocessen 
  • Ha en tydlig och kommunicerad tidplan för rekryteringsprocessen! 
  • Coacha beslutsprocessen för kandidaterna 
  • Hjälp rekryterande chefer i beslutsfattandet! 
  • Preboarding 
Medverkande
Anki-Stafwerfeldt-circle
Anki Stafwerfeldt, HOME of Recruitment
Josefin-sv
Josefin Malmer, HOME of Recruitment
Om Anki Stafwerfeldt

Konsult och medgrundare av HOME of Recruitment. Utbildar inom kompetensbaserad rekrytering och kandidatupplevelse och agerar bollplank för HR och TA-team som vill skapa en TA-funktion i världsklass. Hjälper även våra kunder att rekrytera chefer och specialister på olika nivåer.

Om Josefin Malmer

Konsult och medgrundare av HOME of Recruitment. Utbildar inom kompetensbaserad rekrytering. Spetskompetens inom rekrytering; kompetensbaserade urvalsmetoder, arbetspsykologiska testverktyg, intervjumetodik, assessment, personbedömning och design av urvalsprocesser.

 

Innehåll i avsnittet 

Idag, berättar Anki, upplever många branscher och roller kandidatbrist och en av utmaningarna idag är att kandidaterna har många erbjudanden och efterfrågas av många. Vad ska man tänka på kring detta? Anki och Josefin ger sina tips hur man attraherar kandidater och behåller dem i rekryteringsprocessen. 

Första tipset handlar om attraktion. Anki och Josefin berättar att man behöver lägga mycket vikt vid sina annonser, fundera över vad som attraherar kandidater inom målgruppen, varför kandidaterna ska söka jobbet och vad ni som arbetsgivare har att erbjuda kandidaterna samt hur man kan formulera det på ett bra sätt. Våga även ta hjälp med formuleringar, och fråga personer på rollen idag om deras tankar kring rollen. 

Var även medveten om var kandidaterna hittar annonsen. Många kandidater hittar idag jobb via Google, snarare att de varit inne på en jobbsökarsajt. Det gäller att använda ett språk som är utifrån och in, samt att det finns en sökordsoptimering i annonsen.  

Sänk även tröskeln för kandidaten att söka jobbet! Lyckas man få kandidaten intresserad, måste det även vara enkelt för denne att söka. Anki och Josefin föreslår att detta görs genom användning av urvalsfrågor eller att be kandidaterna att länka Linkedin profil i ansökan. 

En viktig del i hantering av kandidater som är eftertraktande, är att ha en tydlig tidsplan. Kandidaterna kan vara involverade i flera rekryteringsprocesser, så det kan vara avgörande att man har en snabbare och detaljerad tidsplan redan från start och att man håller kandidaterna uppdaterade kring processen. 

Anki och Josefin tipsar även om att vara lyhörd och ärlig mot kandidaterna. Att man under processen stämmer av, frågar om de behöver någon mer information och faktiskt agera coach åt kandidaterna i deras beslutsprocess.  

Mot slutet av processen, menar Anki och Josefin, kan rekryterande chefer bli nervösa i sin beslutsprocess och här kan man behöva hjälpa dem i deras beslutsfattande så att det inte drar ut på tiden. När beslutet tagits och kandidaten fattat sitt beslut, behöver man vara lyhörd om kandidaten behöver tid att fundera. Anki och Josefin berättar avslutningsvis att man inte ska glömma efter signing vikten av preboarding och pepp inför anställningen!