Vad ska ske i respektive intervju? #89

11 min
maj 2022
Ingår det flera intervjuer i din rekryteringsprocess och funderingar du kring vad du ska ägna de olika tillfällena åt? Då kan detta vara avsnittet för dig. Anki och Josefin ger sin syn på vad som bör avhandlas i respektive intervju.
Viktiga takeaways
  • Flera intervjuer i en rekryteringsprocess, vilka frågor ställs när?
  • Kandidatperspektiv 
  • Rekryterarens perspektiv 
  • Exempel på hur man kan planera intervjuer 
  • Kravprofilens styrande roll i processen 
  • Ha ett syfte i alla intervjuer du gör! 
  • Fundera och ifrågasätt dig själv! 
  • Bestäm och planera vad som ska behandlas i varje intervju 
Medverkande
Anki-Stafwerfeldt-circle
Anki Stafwerfeldt, HOME of Recruitment
Josefin-sv
Josefin Malmer, HOME of Recruitment
Om Anki Stafwerfeldt

Konsult och medgrundare av HOME of Recruitment. Utbildar inom kompetensbaserad rekrytering och kandidatupplevelse och agerar bollplank för HR och TA-team som vill skapa en TA-funktion i världsklass. Hjälper även våra kunder att rekrytera chefer och specialister på olika nivåer.

Om Josefin Malmer

Konsult och medgrundare av HOME of Recruitment. Utbildar inom kompetensbaserad rekrytering. Spetskompetens inom rekrytering; kompetensbaserade urvalsmetoder, arbetspsykologiska testverktyg, intervjumetodik, assessment, personbedömning och design av urvalsprocesser.

 

Innehåll i avsnittet 

Josefin och Anki svarar i avsnittet på lyssnarfrågan: Hur ska man på bästa sätt planera flera intervjuer i en rekryteringsprocess?  

Det är vanligt att flera personer träffar kandidater på intervju, men hur ska man säkerställa att kandidaterna inte får svara på samma frågor om och om igen? 

Det finns flera perspektiv på detta. Ur kandidatperspektivet, menar Anki och Josefin, känns det sannolikt inte positivt att få svara på samma eller liknande frågor flera gånger. Det blir därför viktigt för kandidatupplevelsen att säkerställa att frågor inte upprepas. Detta är en vanlig utmaning när man är flera som håller intervjuer i en rekryteringsprocess, så det gäller att planera. Ur rekryterarens perspektiv är det otaktiskt att ställa samma eller liknande frågor, då man inte maximerar underlaget kopplat till kravprofilen. Anki och Josefin ger flera exempel på upplägg med flera intervjuer och hur man kan vrida och vända för att få till den ideala processen med ett brett underlag till anställningsbeslutet.  

Anki och Josefin lyfter att man inledningsvis behöver fundera kring vad man ska utvärdera utifrån kravprofilen, hur man utvärderar det på bästa sätt och om det är lämpligt att i en intervju addera ett case eller arbetsprov för att bättre illustrera någon kompetens eller erfarenhet. Processen ska bygga på kravprofilen, och det som är viktigast i den ska stämmas av först. Det är även viktigt att alla steg ska ha ett tydligt syfte.  

Kategori