Tina Thörner och vikten av att rekrytera på potential #104

29 min
mars 2023
Möt Tina Thörner - en av världens mest kända kartläsare och numera även rekryterare! Tina berättar i det här avsnittet om sitt nya arbete i HR och hennes mer ovanliga, men komptensbaserade, rekrytering - en rallyförare.  
Viktiga take aways:
  • Kompetensbaserad rekrytering funkar även i mer “ovanligare roller”
  • Rätt CV innebär inte rätt person för rollen
  • Vikten av att rekrytera på potential
  • Omgivningens påverkan på individers potential
Medverkande
Anki-Stafwerfeldt-circle
Anki Stafwerfeldt, HOME of Recruitment
Tina-T
Tina Thörner
Om Anki Stafwerfeldt

Konsult och medgrundare av HOME of Recruitment. Utbildar inom kompetensbaserad rekrytering och kandidatupplevelse och agerar bollplank för HR och TA-team som vill skapa en TA-funktion i världsklass. Hjälper även våra kunder att rekrytera chefer och specialister på olika nivåer.

Om Tina Thörner

1990 startades Tinas karriär som professionell kartläsare i Rally och Rally-raid i VM. Hon har vunnit tre VM-titlar och två världscuper. Sedan 2010 har hon arbetat som filantrop och stöttat barnhem i Central Afrika, Bangui samt investerat i en global utbildningsplattform sen 2015. Hennes passion är att utveckla individer och skapa “power from within”. Med hennes utbildningar i projektledning, coachning, HR-management och stress-, hälso- och yoga träning har hon idag en stabil grund för HR-utveckling oavsett organisation eller projekt. Coaching, leda, utmana, utveckla och skapa team och projekt i världsklass är hennes liv!

 

Innehåll i avsnittet 

Tina Thörner är född och uppvuxen i Värmland och en av världen mest välkända kartläsare. De senaste 30 åren har Tinat tävlat i rallysport i olika displiciner inom rallysporten, bland annat Rally VM, rallyraid och racedirector för ett världens största CSR projekt. Men vad gör en kartläsare i rekryteringspodden? 🤔 Anki och Tina träffades när Tina gick en HR-utbildning, när Anki höll en kurs om kompetensbaserad rekrytering. Idag arbetar Tina med rekrytering på industrisupporten i Arvika, utöver sitt engagemang inom rallysporten.  

Tina har alltid älskat utbildning och förkovra sig, så med Covid-pandemins hinder i att röra sig runt om i världen (och den självklara nödvändigheten av att röra sig inom motorsport) tog hon steget in i en ny bransch. Hon hoppade på en digital personalvetarutbildning på FEI. Utbildningen gav Tina många insikter över sitt arbetsliv och hur hon tidigare rekryterat rallyförare eller medarbetare, väldigt likt kompetensbaserad rekrytering.

Anki har bett Tina vara med på en intervju för att dela med sig av sina erfarenheter av mer ovanliga typer av kompetensbaserade rekryteringar, i detta fall en rallyförare. 

Tina, Colin McRae och deras team hade år 2007 börjat förbereda sig inför Dakar, när Collin tragiskt omkom. Med den omtumlande händelsen så var det inte självklart att Tina skulle fortsätta med en annan förare. Hon och teamet stod inför Dakar med en satsning på 25 miljoner euro, över 180-200 medarbetare och 100 personer aktivt ute på plats, så Tina beslutade sig för att fortsätta.

Cheferna och ingenjörerna i teamet drog i gång en rekryteringsprocess i jakten på en rallyförare. Processen startade med headhunting av världens bästa förare, med deras resultat som CV:n. De landade i totalt 7 kandidater som bjöds ner till Frankrike för ett praktiskt prov. Det praktiska provet, som kan liknas vid ett arbetsprov, pågick under en dag och kandidaterna fick köra medan teamet genomförde mätningar och gjorde bedömningar på prestationen. Bland dessa förare i världsklass var skillnaderna minimala, som det ofta är bland slutkandidater, så bedömningen kom ner till personkemi. Vikten av god personkemi, är något som Tina framhäver är avgörande inom motorsporten, eftersom arbetet innebär långa arbetsdagar 260 till 280 dagar om året. Man måste kunna bli bra kompisar, ha en medvetenhet till att alla bidrar till arbetsmiljön samt ha möjlighet och viljan att jobba med coaching, utveckling och ledarskap. 

I processen var det två till tre kandidater som stack ut ur mängden, men ingen av dem som valdes. Tina berättar hur hon och teamet inte upplevde den önskade personkemin och just eftersom hon och Colin samarbetade så bra och hade roligt tillsammans så ville hon inte nöjda sig med någon som inte kändes lika rätt. Det som Tina upplevde saknas hos kandidaterna var ett tydlig ”why”.  

Genom sin egen research hittade hon slutgiltligen en lite annorlunda kandidat, någon som hon upplevde hade otrolig potential. Kandidaten var Nasser Al-Attiyah från Qatar, vars rykte var att ha skotat massa bilar och att aldrig ha lyckats bli bättre än sexa i tävlingarna. Teamet blev chockade över Tinas kandidat, men hon stod fast vid sin känsla eftersom ingen av de bland topp sju hade gett henne den känsla hon letade efter. Och hon ville inte basera sitt val på rätt ”CV”.

Med Nassar upplevde Tina att det fanns rätt potential, attityd och ”why”. Tinas första kontakt med Nassar var via telefon, där mötet präglades initialt med språksvårigheter och avslutades med att hon erbjöd honom ett fabrikskontrakt hos BMW. Han svarade, olikt många andra som blir erbjudna fabrikskontrakt: ”du måste låta mig tänka – jag återkommer om en vecka”. För Nassar fanns det vissa hinder i hans kultur och familj som gjorde att han behövde undersöka om det var okej att köra med en kvinna. Så Nassar frågade sin mamma och Qatars emirat för välsignelse – och fick den! 

Utvecklingen av Nassar möjliggjordes av ett team som inte tvekade på att coacha fram och utveckla hans inneboende förutsättningar. Arbetet krävde extra resurser, utmaningar och att introducera honom till “sola i Karlstad”! Men desto större framgång ledde det till - med vinst i VM och ledning i Dacar ända fram till motorn sprängdes.

Tina noterar att hon idag i sitt rekryteringsarbete är en stor förespråkare för den inre potentialen hos människor. Hon vet att människor kan utvecklas om man får rätt coachning, och det här är ett synsätt som sporten verkligen har men som många organisationer skulle behöva lära sig.  Tina lyfter vikten av att ta in insikter från sporten in i företagande, där det finns massor är lärdomar att ta så att arbetsmiljö och kultur kan fungera bättre. 

Tina och Anki diskuterar i avsnittet kopplingen till "Isberget". Miljön, kulturen och arbetsmiljön och dess roll i hur människans inneboende förutsättningar spelar ut eller inte. Potential främjas i rätt förutsättningar med coachning och i detta fall skapade Tina med hennes team den rätta miljön för att Nassar skulle nå en högre potential.

Resan Tina hade med Nassar blev en riktig framgång och dessutom historisk då den skapat en mer jämställd rallyvärld i mellanöstern och öppnat upp för kvinnor inom sporten. 

Ett exempel på detta var när Tina och Nassar skulle åka i Saudiarabien 2008 så stöttade FIA upp och tog bort nationella status på rally om det inte var jämställt. Den press som satts under åren har fått länder som Saudiarabien att acceptera kvinnor i sporten och gett förutsättningarna för kvinnor att tävla. Förändringen är tackvare alla organisationer och personer som satt ringar på vattnet i detta och arbetar för jämställdhet.