TIPS FÖR SAMARBETE MELLAN HR OCH REKRYTERANDE CHEFER

En studie som gjorts av Cranet här i år visar att hela 81 % av alla rekryteringsbeslut som fattas inom svensk arbetsmarknad fattas av just rekryterande chefer. Inte av HR. När man istället tittar på andra länder i Europa, så som Frankrike exempelvis, så gäller det omvända. Tänk vilken enorm fördel det är att samarbeta med chefer som är engagerade i rekryteringsarbetet, som vill vara med! Men när HR sedan en tid tillbaka så tydligt klivit in i rollen som affärsstöd för cheferna, finns det lite att justera i hur detta engagemang tar sig uttryck.

Fråga inte cheferna vad behöver – ge dem det de behöver!

Vi har utbildat hundratals chefer inom rekrytering och för oss är det väldigt tydligt att cheferna har ett stort fokus på intervjun (som är viktig, absolut) men att de i övrigt inte har speciellt stor koll, rent generellt, på hur man arbetar med rekrytering. Det blir uppenbart i de frågor som de ställer. Det är också uppenbart – och väldigt tillfredsställande – när man hör hur de lämnar utbildningen med insikter om kravprofilsarbetets betydelse, om vikten av en god kandidatupplevelse och en förståelse för att rekrytering är en process med många viktiga steg. Att processen behöver följas och att man behöver en tidplan. Cheferna behöver veta hur de ska göra i varje steg. Och vad de ska undvika. Kanske en utbildning i rekrytering för chefer?

HR – vässa era affärsmässiga argument!

Om vi nu är överens om att vi ska utbilda cheferna i hur de ska göra, så tycker jag att vi också ska vara överens om att ni som jobbar på HR måste kunna motivera för varje chef varför ni gör som ni gör. Ni ska kunna argumenten. Till och med i sömnen.

HR äger och har tagit fram processen och måste därför kunna motivera varför den ser ut som den gör. Hur den bidrar till er verksamhets affär. Vilka riskerna är om man gör annorlunda. Kompetensutveckla HR inom kompetensbaserad rekrytering om det behövs. För om ni på HR inte kan försvara er egen process, kan ni räkna med att cheferna kommer att falla tillbaka på det enkla, lätta och invanda beteendet ni jobbat så hårt för att få dem att förändra.

Gör kopplingen rekrytering + affärsnytta tydlig för cheferna.

Väldigt ofta är det det inledande kravprofilsarbetet som HR skulle vilja att chefen var lite mer engagerad i, att chefen förstod vikten av. HR önskar ofta att cheferna fattade att kravprofilsarbetet är avgörande. ”Skit in skit ut!” har jag personligen lust att säga ibland, när en rekrytering misslyckas. Mitt råd är därför att ni på HR gör ett bra grundarbete när det gäller det interna kravprofilsarbetet. Gör kompetensprofiler för verksamheten!

Säkerställ att ni som organisation vet vad ni letar efter, på en mer generell nivå. Väv in värderingar, se till affärsmål. När ni tydligt letar efter affärsdrivande kompetenser i rekryteringen är det också tydligt dessa beteenden som chefen i förlängningen följer upp medarbetaren på, coachar medarbetaren i, har som underlag i medarbetarsamtal… Kanske är beteendena även med i de lönesättande kriterierna..? Kompetensprofilen är på så vis den röda tråden i en anställds livscykel på företaget.

Gör det lätt att göra rätt!

Mitt sista tips handlar om det material ni tar fram. Så många gånger som jag har sett superambitiöst material framtaget av kompetenta och pålästa medarbetare på HR. Själv är jag rekryteringsnörd, och jag älskar att träffa likasinnade, men i dessa situationer måste nörden i mig ta ett stort kliv tillbaka. Materialet till cheferna behöver vara enkelt att använda, och intuitivt att förstå. Detta betyder inte att materialet ska vara på en låg nivå. Tvärtom. Det ska vara kvalitativt men anpassat för målgruppen. Ta fram mallar/underlag som är enkla, intuitiva och som innehåller ett naturligt språk för cheferna!

Mer tips?

Kanske lite kunskapspåfyllnad kring best practice och trender inom rekrytering kunde vara något? Här är vår utbildning för HR. Vill ni ha vårt stöd i dessa delar så vet ni var vi finns.

Lycka till!

/Josefin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.