Möt Julia Åkerlund, HOMEie

Julia Åkerlund - som kallar sig själv rekryteringsromantiker - är en av våra uppskattade HOMEies. Hon kommer rykande färsk och superuppdaterad direkt från universitetet. Hennes stora intresse för beslutsfattande och urval kommer väl tillpass hos Scania. Vi är så glada att ha dig hos oss Julia!

Hej Julia, berätta kort om din bakgrund, vad har du gjort innan du började hos oss?

Absolut kan jag det! Ja, här kommer jag rykande färsk direkt från Stockholms Universitet från var jag har satt ihop min egen kandidat i psykologi och tagit mig igenom det allmänna masterprogram i psykologi. Under mina totalt fem år av studier har jag nischat mig inom områden som berör organisation- och arbetspsykologi. Mina tre första kandidatår hade jag främst intresset inställt på områden som berörde ledarskap, medarbetarskap, team och grupper. Med detta som ingångsvinkel formades frågeställningarna likt "vad krävs för att skapa ett team" och "vad är skillnaden mellan proaktiva/produktiva arbetsgrupper och individer vs reaktiva/ineffektiva?". Ödmjuk för att det är många faktorer som spelar roll landade mitt svar delvis i att 'det kan bero på vilka beslut vi tar när vi formar dem' och intresset för beslutsfattning och urval hade tagit mig med storm!

Min väg in till studier har bestått av flera år inom retail där jag drivit butiker. Under dessa år hade jag äran att utveckla en uppsjö av fantastiska individer till att leverera den absoluta hands on servicen i världsklass!

Fantastisk bakgrund för oss och våra kunder. Vi är jätteglada att ha dig här. Men berätta, vad var anledningen till att du sökte dig till HOME of Recruitment?

Jag lyckades nysta upp HOME of Recruitment på LinkedIn för något år sedan. Efter att ha följt Anki och Josefin ett tag föll jag pladaskt för ert ödmjuka men ändå kompromisslösa sätt att kommunicera om det komplexa ämnet som rekrytering och urval kan upplevas som. Att ni dessutom alltid har ett tydligt evidensbaserat förhållningssätt gjorde att jag likt Tjuren Ferdinand kände "det företaget ska jag ha (på mitt CV)!"

Beskriv vad du gör på ditt uppdrag just nu.

Just nu befinner jag mig på Scania i en roll som junior rekryteringsspecialist. I rollen som rekryteringsspecialist stöttar jag chefer inom avdelningarna relaterade till produktion och logistik och bidrar till att hela urvalsprocessen blir så smidig som möjlig för både kandidaten och chefen.

Av alla roliga delar inom rekryteringsområdet, vad gillar du allra mest och varför?

Nu är jag relativt ny med att jobba enskilt på rekrytering på det sätt som min roll innebär. Men det som motiverar mig allra mest är att från annonsen, igenom urvalsmetoder till refuseringar och till slut erbjudande, hela tiden ha kandidaten och kandidatens upplevelse av hela processen och organisationen i fokus. Att aldrig någonsin ta kandidaten för givet att ge dem en transparent men ändå insäljande beskrivning av vad det innebär att jobba i den aktuella tjänsten för den specifika organisationen. Rekryteringsromantikern i mig tror sen hårt på att en bra rekryteringsprocess är en av de bästa employer branding strategierna, oavsett om kandidaten accepteras eller inte. Utöver detta motiveras jag av att grotta och utveckla mina kunskaper inom psykometri och testmetod då jag har en stark tro till att dessa metoder, om de kommuniceras på ett bra sätt, positivt kan öka kandidatens upplevelse av hela rekryteringsprocessen oavsett om de erbjuds en anställning eller inte.

Utöver att rekrytera kompetensbaserat, vad gillar du mer här i livet?

Jag mår oftast som bäst när jag får sitta på toppen av ett berg, med en kall öl och gärna med snö runt omkring mig. Den perfekta sommarsemestern består av en blandning av att upptäcka nya platser och avkoppling. Utöver detta älskar jag kombinationen av att träffa nya människor men samtidigt ägna kvalitetstid åt dem som betyder mest. Förändringar sporrar mig och på fritiden händer det titt som tätt att väggar målas om, att små möbler byggs eller att lägenheten möbleras om.

Stort tack Julia för dina svar, och för att du håller HOME of Recruitment-fanan högt!

Om du liksom Julia är intresserad av att jobba med rekrytering inhouse, tveka inte att ta kontakt med någon av oss. Läs mer och sök dig till vårt konsultnätverk här.