Möt Franziska Müller, HOMEie

Franziska Müller var en av de första att hälsa på oss på HOME, när vi precis hade slagit upp dörrarna till vårt hem. Hon var nyfiken på oss och konceptet, och sedan dess har vi följt varandra. Nu äntligen kan vi kalla Franziska för HOMEie! Och att hon fortsatt är just sådär nyfiken av sig, det uppskattar vi oerhört! Läs den korta intervjun med Franziska nedan. 

Hej Franziska, så kul att äntligen vara kollegor! Berätta kort om din bakgrund, vad har du gjort innan du började hos oss?

Allt började med min tjänst som HR strateg med fokus på rekrytering och kompetensutveckling på ett stort tyskt företag inom bilbranschen. Sen var det kärleken som förde mig till Sverige och i min första roll fick jag möjligheten att jobba mer hands-on med learning & development och senare som rekryterande chef inom fintech i Stockholm. Innan jag kom till er blev det också en mellanlandning som teamledare för rekrytering på ett snabbt växande startup-bolag i tillverkningssektorn.

Jag har haft otroligt svårt att komma in i den svenska arbetsmarknaden, så svårt att jag till och med bidrog med ett flertal riktig dåliga nej-tack mejl till en antologi som handlar just om att arbeta i Sverige, som utlandsfödd. Någonstans där märkte jag att jag var lite extra intresserad av kandidatupplevelse och hur teknik och automatisering kan bidra till att hitta bra kandidater.

Så himla tråkigt att höra om den erfarenheten Franziska. Berätta, vad är anledningen till att du sökte dig till HOME of Recruitment?

Jag har följt er sen ni grundades och en sak som fascinerar mig fortfarande idag är er förmåga att göra komplexa rekryteringsfrågor så enkla att även chefer utan rekryteringserfarenhet enkelt kan ta till sig hur man väljer träffsäkert och rättvist. Jag kan ibland tänka lite för komplicerat och vet att jag kan lära mig otroligt mycket av er. När Stefan ringde kunde jag helt enkelt inte säga nej, det var en perfect match.

En perfect match - det håller jag verkligen med om! Beskriv vad du gör på ditt uppdrag just nu.

Jag stöttar just nu The North Alliance (NoA) i att hitta duktiga kandidater till olika roller inom digital marknadsföring och e-handel i Sverige. Det jag tycker är mest spännande är att alla är så öppna för mina förslag och jag har fria tyglar att fokusera på så mycket mer än bara operativ rekrytering och search, nämligen kandidatupplevelse samt hur “NoA känslan” kan speglas i sättet vi rekryterar och når ut till potentiella kandidater.

Av alla roliga delar inom rekryteringsområdet, vad gillar du allra mest och varför?

Jag älskar att få med företagets sätt att uttrycka sig i rekryteringsprocessen, designa en process som speglar arbetssättet på företaget samt att få med företagets produkter visuellt. Låter nördigt, det är det väl också, men jag skulle kunna spendera timmar på det. Sen är jag också en liten arbetsrättsnörd vid sidan av. Framförallt tycker jag det är intressant med EU-direktiv och hur de implementeras i olika länder. Till exempel direktivet om likabehandling. Visste du t.ex. att en jobbannons i sig kan vara diskriminerande i Tyskland och det är därför man ser (w/m/d) bakom titlarna i annonser? Eller visste du att kandidater i Sverige har rätt att få skriftlig information om erfarenhet, utbildning och personliga egenskaper av dessa kandidater som togs vidare i en rekryteringsprocess?

Utöver att rekrytera kompetensbaserat, vad gillar du mer här i livet?

Innan jag började jobba på riktigt gick jag en yrkesutbildning inom sport och fitness och spelade fotboll på en högre nivå. Sport och friluftsaktivitet har följt mig tills idag och jag älskar att vara ute i naturen, upptäcka nya platser, bara vara, ensam eller med vänner. Men även att testa nya sporter, t.ex. längdskidåkning som jag inte är uppväxt med. För mig finns det ingenting bättre än att helt gå in i något som är krävande när det gäller koordination och uthållighet - även om jag faller omkull typ varenda gång jag åker utför.

Tack Franziska för att du vill vara en del av HOME of Recruitment, och för att du är med och gör skillnad  för hur rekrytering hanteras och bedrivs därute varje dag!

Om du liksom Franziska vill jobba med oss, läs mer och skicka in en intresseanmälan här. Och tveka aldrig att slå en signal till någon av oss!