Intervju med Pontus Johnsson, Head of Talent Acquisition på NetEnt

Att verksamheter bygger upp interna rekryteringsavdelningar är en tydlig trend vi ser på marknaden idag. Pontus Johnsson har gjort den resan. Vi är nyfikna på hans erfarenheter, tips och råd. Såhär svarar NetEnts Head of Talent Acquisition på våra frågor.

Beskriv din bakgrund lite kort, vad har lett dig hit?

– Pluggade till personalvetare och tog examen 2009, och utöver det en termin journalistik. Var redan under studietiden intresserad av rekrytering utan att riktigt veta varför om jag ska vara ärlig. Efter examen sökte jag mig till rekryteringsföretag och började min karriär som researcher. Efter att ha varit på två olika bolag på konsultsidan hamnade jag på NetEnt, oerhört snabb rekryteringsprocess som tog 6 dagar vilket var häftigt. Att det blev just NetEnt är jag fortfarande väldigt glad för. Efter 1,5 år som rekryterare fick jag i slutet av 2015 chansen bli ledare för TA-teamet som ansvarar för rekrytering och konsultinköp.

Vilka är dina bästa tips till den som ska bygga en intern rekryteringsavdelning?

  • Rama in ditt uppdrag. Rekrytering är ett gigantiskt område och består av tusentals olika delar. Minst. Därför är det viktigt att rama in ditt uppdrag. Bryt ner i delar och gör en nulägesanalys och sätt ett önskat läge. Vart ska ni och varför? Bli inspirerad av andra bolag (finns många som gör grymma grejer) men anpassa strategin efter era behov och utmaningar.
  • Ta fram kvantitativa KPI:er som går att härleda till kvalitet. KPI:erna ska givetvis vara knutna till strategin, men en bra utgångspunkt kan vara att utgå från kandidatupplevelsen…
  • Centralisera och ta ägandeskap över rekryteringskostnaderna. Supertrist tips kanske men jag har förstått av andra att så alltid inte är fallet. Det är en absolut förutsättning för att utveckla området och på sikt kunna visa på affärsvärdet av rekryteringsavdelningen.
  • Upphandla ett ATS som motsvarar era behov. Vilka som är bra är fel fråga att ställa, börja med behovsanalysen. Vad vill ni kunna göra med systemet?
  • Till sist; Googla! Finns oerhört mycket bra att läsa om Talent Acquisition, massor med gratisverktyg och olika mallar och figurer att använda eller inspireras av.

Vad är du mest stolt över hittills?

NetEnts TA-team som jag leder och byggt upp tillsammans med individerna i teamet. Det är ett fantastiskt team med förändringsorienterade individer som vill framåt och utveckla vårt gemensamma uppdrag och utvecklas som individer. Det är verkligen ett team i ordets rätta bemärkelse utan individuell prestige, alla kavlar alltid upp ärmarna för varandra för att nå de övergripande målen.

Vad är nästa projekt för dig att ta tag i?

– Under nästa år kommer fokus ligga på olika initiativ för att koppla ihop TA med Talent Management, och även initiativ för att utveckla en strategisk workforce planning.

Vad hade du önskat, såhär i efterhand, att du visste när du tog dig an uppdraget?

– Vikten av kommunikation och att synas i organisationen och visa upp det vi gör. Det gör det oerhört mycket lättare få med sig människor och ger dessutom möjligheten att bidra med kunskap inom området.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.