GÄSTBLOGGEN: ”Mer hållbarhet med HR”

Nedan följer en text av vår gästbloggare Tommy Nederman från FutureWe. Den 26 april 2019 var Tommy med och pratade i vårt webinar ”Agenda 2030 och rekrytering” tillsammans med Katarina Riml. För att ta del av inspelningen i efterhand – klicka här.

Hållbarhet är en kombination av miljö, ekonomi och sociala aspekter. När man tar hänsyn till alla delar och minimerar det negativa avtrycket, ja då är man mer hållbar. Det räcker med att slå på nyheterna för att inse att vårt avtryck på jorden idag inte är hållbart. Eller om man vänder på det, det finns stora utvecklingsmöjligheter. Omställningen till en mer hållbar värld skulle kunna gå mycket fortare. Färre personer skulle kunna vara på flykt undan förtryck, färre skulle kunna bli diskriminerade, fler skulle kunna få adekvat utbildning, mindre CO2 skulle kunna släppas ut, etc, etc. Världens ledare och forskare tog gemensamt fram ett måldokument år 2015 med 17 olika mål som leder fram till just en mer hållbar framtid inom miljö, ekonomi och sociala aspekter. Dessa mål kallas Agenda 2030 (även kallade Globala målen, Parisavtalet, SDG. Kolla in www.globalamalen.se för mer info).

Jag började jobba med dessa mål i samband med att jag arbetade som Hållbarhetschef på nordens största hotellkedja och blev då inspirerad eftersom det så tydligt gav vägledning om vad organisationer kan fokusera på för att bidra till en hållbarare framtid. Om nu världens länder kommer att fokusera på detta, ja då kommer det ju dessutom innebära affärsmöjligheter, tänkte jag. Sedan dess har det i Sverige och världen poppat upp affärsidéer med tydliga kopplingar till främst miljö (exempelvis matsvinnsappar, elcyklar, bilpooler, etc) men även inom sociala aspekter. Fler företag ser exempelvis fördelar med att se över sin rekryteringsprocess för att attrahera olika kompetenser (nyanlända, ungdomar, funktionsvariationer). Detta för att kunna fylla vakanser men också för att bättre förstå sina framtida målgrupper och stärka sin affär.

Agenda 2030 är ett verktyg för att undersöka graden av hållbarhet:
1. Hur hållbar är vår verksamhet idag?
2. Vad behöver vi fokusera på för att bli mer hållbara och därmed stärka vår affär.

När jag vände mig till min egen bransch, dvs HR, för drygt ett år sedan och frågade hur Agenda 2030 används för att analysera den egna verksamheten så möttes jag av relativt tomma blickar. ”Agenda vaddå?”. Det var tydligt att miljöbranschen hade sett potentialen i detta verktyg mer än vad HR hittills hade gjort. Det är faktiskt helt obegripligt. Jag hittar få branscher med en så tydlig koppling till dessa mål genom sitt arbete med exempelvis kompetensförsörjning, rekrytering, arbetsmiljö, arbetsrätt, ledarskap, engagemang och kultur.

Jag vill till och med hävda att en proaktiv och kompetent HR-avdelning är en förutsättning för att ett företag ska kunna ta ett helhetsgrepp om de Globala målen. Vem ska annars säkra målen om exempelvis Jämställdhet, Jämlikhet och Goda arbetsvillkor och samtidigt tillse att det finns rätt kompetens för att bidra till andra nödvändiga mål? Olyckligtvis verkar HR:s koppling till Agenda 2030 vara HR-branschens hittills bäst bevarade hemlighet, för oss själva. Om vi istället släpper loss kraften i insikten om att när vi bidrar till de olika målen så skapar vi bättre affärer för de organisationer vi jobbar i och samtidigt bidrar vi till en mer hållbar framtid, ja då kan omställningen gå ännu fortare. Det behövs.

Tack Tommy!

Om du önskar HOME of Recruitments hjälp med att utveckla ert rekryteringsarbete för ökad inkludering och högre träffsäkerhet, slå oss en signal eller fyll i formuläret här så hör vi av oss.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.