Förslag till kompetensbaserade intervjufrågor

Kompetensbaserade intervjufrågor syftar till att ta reda på hur din kandidat har agerat i tidigare situationer i arbetslivet. Metoden bygger på tesen att en persons tidigare beteende på ett träffsäkert sätt förutsäger hennes framtida beteende. Det är ofta minst lika viktigt hur en person omsätter sina kunskaper och erfarenheter i beteenden på jobbet, som att personen har en viss erfarenhet/kunskap (som dessutom ofta går att läsa sig till i personens LinkedIn-profil). Det är inte mycket värt att anställa en person med gedigen meritförteckning om han eller hon sedan inte lyckas förmedla denna erfarenhet på ett användbart sätt på jobbet. Så klart. Det är därför den kompetensbaserade intervjutekniken är träffsäker. Den ger oss en insikt i kandidatens sätt att agera.

Viktigt är som alltid att först och främst veta vad man letar efter. Gör därför din kravprofil först. Kanske söker du någon som är en fena på Excel, någon som är bra på att ta egna initiativ eller någon som har lätt för på ett pedagogiskt sätt att få andra att förstå komplex information. Oavsett vad din kravprofil landar i är det den som avgör vika frågor som ska ställas under intervjun. Kompetensbaserade frågor kan ställas både kring formella kompetenser (så som Excel) och kring personliga kompetenser (så som initiativtagande och pedagogisk).

Här nedan har du några har du exempel på tänkbara frågor att använda för att undersöka kandidatens förmåga att arbeta strukturerat, vilket här innebär att slutföra det som påbörjats och arbeta med en tydlig process mot högt uppsatta mål. Om du önskar våra tips för att ta fram fler kompetensbaserade intervjufrågor finner du vår enkla guide här. Vill du också få våra förslag till struktur för själva intervjun kan du läsa om det här.

Strukturerad – förmågan att arbeta enligt en tydlig process och slutföra det som påbörjats

1. Beskriv en arbetsuppgift som ställde höga krav på struktur från din sida.
– Hur la du upp arbetet? På vilket sätt tog du dig an uppgiften? Hur såg målet ut? Hur bröt du ner det i delmål? Vad behövde du ta hänsyn till? Hur blev resultatet?

2. Beskriv en situation där du hade svårt att prioritera bland dina arbetsuppgifter.
– Vad gjorde det svårt att prioritera? Vad påverkade dig? Hur kändes det att vara tvungen att omprioritera? Hur valde du att göra i slutänden? Vad blev resultatet?

3. Beskriv någon av de processer du följer i ditt arbete idag.
– Vilken nytta ser du att du har av processen? När upplever du att det eventuellt är motiverat att frångå processen? Om du fick ändra något i processen, vad skulle det i så fall vara?

4. Beskriv en situation när du fick svårt att slutföra dina arbetsuppgifter i tid.
– Vad gjorde att du fick svårt att hinna? Vad gjorde du för att lösa situationen? Hur gick det?

Hör gärna av dig om du önskar hjälp med att ta fram bra intervjuunderlag för just dina rekryteringar, eller om du är intresserad av en utbildning inom rekrytering och intervjuteknik. Du kan också ladda ner vår enkla guide om hur du tar fram kompetensbaserade intervjufrågor här.

Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.